19:04: Jämtland-Umeå

Jämtland-Umeå i fjol. RT Guinn mot Andre Nilsson.

Norrlandsderby och en extra laddning för båda lagen.

– Absolut. Vi gillar att spela mot Jämtland och kanske speciellt jag, berättar Jesper Gustavsson.

Den 33-årige headcoachen i Umeå tillbringade flera år i Jämtland Basket. Både som damcoach och som spelare och har många vänner kvar i staden.

Kvällens match känns helt öppen. Ja, den kan gå åt vilket håll som helst.

Hemmaplan är en fördel för Jämtland, men i övrigt ser vi tyvärr inte så många faktorer som talar för Torbjörn Gehrkes lag. Kanonmatchen mot Södertälje behöver följas upp med flera liknande prestationer innan vi blir ”troende” på årets lag.

Dagens uppställning är alltför grå, alltför framtungt och saknar den spets och ”karismatiska” framtoning som finns hos många andra lag. Vem är stjärnan? Vem ska man luta sig mot i avgörande lägen? Vem kan med fart slå sin spelare och ta bollen till korgen? Var är trepoängsskyttarna som kan ge temporära fördelar i matcherna?

Sådana stjärnsmällar som senast har ofta en tendens att förfölja ett lag en tid. Eller har Gehrke och spelarna lyckats med konststycket att sudda bort den från sin tankevärld?

I så fall kan det bli en rolig kväll för Bruce The Moose och hemmapubliken.

Bloggen har tippat Umeå som ett överraskningslag i år och det tipset baseras på Gustavssons starka utlandskvintett. Milligan (med 52 procent på treorna) och Odomes är ett mycket kapabelt guardpar och i Presutti och Lawson har man två spelare som snittar mellan 39 och 43 procent på treorna och som gör skillnad. Centern Rodney Williams är atletisk och nyttig.

Umeås utlandsspelare verkar just nu mer spetsiga än Jämtlands dito och det är sannerligen en skillnad jämfört med i fjol.

Dessa fem backas främst upp av Andre Nilsson, Nathan Dawit och nye Jacob Johansson. Det är en klart kompetent åttamannarotering.

Umeå var nära att skrällvinna mot Södertälje den 11 oktober och kommer att ta många skalper i år.

Hos Jämtland biter man ihop tänderna och jagar efter en match som kan få laget på rätt köl igen. Det är många saker som behöver korrigeras jämfört med senast – eller?

– Nä, vi behöver varken korrigera eller reparera. Vi måste komma ut och pressa och ha fokus. Alla vet vad vi ska göra. Det behövs ingen speciell intelligens för det. Vi behöver göra som mot Södertälje, komma ut med ”eld”. Då tror jag att bitarna kommer att falla på plats, menar Jaan Puidet.

Vad som kommer att avgöra?

Det finns ett ordspråk som säger: ”hungriga vargar jagar bäst”.

Vilket lag är mest hungrigt i kväll?

Publicerat av

Hans Andersson