Jämtland grävde fram segern

RT Guinn – vilken iskyla i slutsekunderna.

Jämtland såg uträknat ut.

42-58 i början av tredje perioden och en insats som var rena mörkret.

Sedan kom mirakelvändningen.

RT Guinn och Steven Haney med sitt skytte, Jaan Puidet med sin enorma vinnarskalle och Gustav Hansson med sitt ”igelkottsförsvar” banade väg för höstens mäktigaste vändning.

Seger med 89-86 sedan RT hängt dit 1+1 med sekunder kvar.

Vilken match och vilken upplösning.

Det var inte snyggt eller elegant. Det var ingen seger med massor av utropstecken. Däremot ett äkta ”grävarbete”, där Puidet och kompani tvingades ”ned i gruvan” för att hämta upp guldet.

Kanske är det såna segrar som ändå är de skönaste.

Vad kan vi då lära oss av Jämtlands tredje seger i år och matchen i helhet?

Här är Bloggens analys:

1. Jämtland var helt klart påverkat av stjärnsmällen i Köping – även om Haney viftade bort det. Att bli ”kölhalad” på ett sånt sätt ger sår i själen. Delar av första halvlek och tre-fyra minuter in i tredje var på många sätt nästan lika förskräckliga. Davon Bell sprang mest omkring. Jordan Semple trycktes bort från tresekunders, RT Guinn hade 1/6 från distans. Det var en allmän tveksamhet. Försvaret fanns knappt där.

2. Det är fel att peka på en spelare när det ser så illa ut som mot Köping och långa stunder mot Umeå, men vi måste. PG-positionen är alldeles för viktig för att man ska nöja sig med en ”okej” lösning. Davon Bell är inte mer än ”okej”. Bells begränsade kvaliteter i anfall och försvar hämmar hela laget.

3. Det blir mer och mer tydligt att hela Jämtland behöver ny inspiration. En tändande gnista. En… ”stjärngosse” (vi närmar ju oss också den tiden på julen då det ska vara stjärngossar i rörelse). Torbjörn Gehrke påpekar att ett kreativt nyförvärv delvis är en ekonomisk fråga. Bra att han säger det. Då vet alla förutsättningarna. Men Bloggen tror att det till slut inte kommer att finnas någon återvändo. Erik Westin och styrelsen kommer att bli tvungna att agera eftersom det här laget fortfarande känns felbyggt.

Visst vore det fantastiskt om Jämtland kunde hitta en stjärngosse a la Teyvon Myers. En spelare som kan ta över matcherna, som på egen hand kan riva upp djupa sår hos motståndarna. Umeå har två sådana, Jämtland saknar tyvärr de kvaliteterna.

4. Publiken. 1 568 åskådare hade vigt kvällen åt Jämtland Basket. Trots hemska 70-89 mot Köping senast. Tala om trohet och intresse. ”Älgarnas” snitt är fina 1 417 åskådare. En imponerande siffra med tanke på den ojämna formen. Det är mer än både Borås och Norrköping. Kanske blev ”älgapublikens” högljudda stöd den detalj som gav Jämtland den extra energi som behövdes för att fälla Umeå.

5. Jaan Puidet. Vilken spelare. Vilken vilja. Vilken beslutsamhet. 10 poäng (som borde ha varit mer – det var några enkla missar). 9 returer. 7 assists. 1 block. BKV-spelaren gör skäl för varje satsad tusenlapp. 35 minuters spel och intentensiten är total. Självklar landslagsklass (Estland) på nytt av Jämtlands assisterande lagkapten.

6. RT Guinn och Steven Haney. Det finns en amerikansk film från 1991 som heter ”Inte utan min dotter”. Titeln på Jämtland Baskets tredje seger i år skulle kunna vara ”Inte utan RT och Haney”. De klev fram och gjorde skillnad med sitt skytte och sitt uppträdande. RT var fullständigt iskall vid 87-86, när han dräpte i 1+1. 38-åringen gjorde de fem sista poängen för sitt lag. Vilken ledare.

7. Rashard Odomes är ett fynd. 198 cm av atletism, kraft, explosivitet – och målgöraregenskaper. Precis den spelartyp som skulle få Sporthallen att lyfta – om han lirade för Jämtland. Han är en spelare som Bloggen med glädje skulle betala 200 kronor för att få se – varje gång. Odomes har sådana kvaliteter att han redan nästa år kan spela i någon toppliga i Europa.

8. Torbjörn Gehrke vann coachkampen – om än knappt. Hans beslut att coacha ”här och nu” betalade sig. Han gav tunga minuter till några få och lät spelare som Stumer och Raadik få begränsat med tid. Stumer behöver fortfarande hitta tempo, tuffhet och självförtroende. Raadik behöver främst få upp speeden i fötter och tanke. Bra också att Gehrke roterade in Max Tandberg. Han behöver minuter och känna att han behövs mer och mer. Max är en spelare som kan göra skillnad.

9. Bloggen har tippat Umeå före Jämtland i år. Det tipset förstärktes – trots resultatet. Så här bra har inte Umeå varit sedan året med Krayem och Germain Jordan. Det finns kvalitet på alla plan. Umeå är ett givet slutspelslag. Tro inget annat.

Publicerat av

Hans Andersson