Fantastisk första halvlek

Steven Haney var en av banans bästa spelare.

En fantastisk första halvlek, som Jämtland vann med 45-37. Det hade kunnat vara 55-37 om man inte slarvat i slutet.

Mycket starka insatser av Jordan Semple och Steven Haney. Skytte, penetreringar och returer.

Glimtar av hög klass från Max Tandberg Vall. Hans explosiva steg och attackvilja öppnade upp Luleåförsvaret ett par gånger och med mer noggrannhet hade han kunnat nå 10 poäng i matchen. Vi säger det igen; den här killen är en guldklimp. Han har något som inte många andra unga svenska guards har – en atletism, en tuffhet och ett förstasteg som gör skillnad.

Plussa på med ett starkt försvarsspel och en spelförståelse som är över medelnivå.

Ja, Max har så pass mycket naturlig talang att han kan bli en X-faktor redan i år. När han vågar släppa handbromsen fullt ut kommer han att kunna göra skillnad. Sanna mina ord.

Många nyttiga minuters speltid för Tandberg Vall, John Pålsson, Alexander Yemane och Olle Stumer.

Presskonferensen där Torbjörn Gehrke berättade att klubben har gjort klart med en ny forward, troligen en amerikan.

Det är vad Bloggen tar med sig från cupmatchen mot Luleå.

Förlusten med 73-90 är inget att deppa över. Det är den skillnad det ska vara när Jämtland kommer utan Jaan Puidet och Gustav Hansson.

Vi pratade med båda två innan matchen. Hansson har fortfarande viss smärta och obehag i ryggen.

– Disken trycker på ischiasnerven. Vi trodde först det var något muskulärt, men det är ett diskbråck. Jag ska vila två veckor, sedan får vi ta det därifrån, berättade han.

Puidets prognos verkar bättre. I går kunde han inte ta emot en passning på grund av smärtan i de båda tummarna, men…

– … det blir bättre för varje dag. Jag hoppas på spel på fredag, även om jag kan behöva tejpa, sa han.

Kanske kan Jämtlands nye amerikan (?) vara spelklar då.

Vem det är kommer vi att få reda på i helgen.

– Lördag eller söndag. Det är några småsaker som vi ska fixa först, menade Torbjörn Gehrke.

Jämtlandscoachen berättade att den nye spelaren ska ersätta Toomas Raadik, men att estländaren kommer att stanna kvar under en övergångsperiod. Den inställningen är fantastisk.

Gehrke kallar Raadik för ”oerhört proffsig” och vi instämmer till fullo. Att sätta laget framför jaget är alltid stort. Det vittnar om mognad, om en förståelse för helheten och inte bara till sin egen situation.

Raadik må vara begränsad i sin kvalitet som spelare, men som lagkompis och som människa visar han prov på storhet. Han använder både hjärta och hjärna och vill alltså först och främst underlätta för sitt lag och för Torbjörn Gehrke.

Toomas Raadik visar en storartad inställning.

Det är han värd massor av applåder för så länge han är kvar i Jämtland.

Davon Bell hade en tuff kväll. Han kom sällan loss och stannade på bara 3 poäng och 4 assists. I försvaret hade han svårt att spela starkt på sin motståndare hela matchen.

3+4 är ju galet lite för att vara en utländsk PG, även om det inte blev den typ av basket som han är bäst på.

Bloggen har också kritiserat Bell tidigare, men vi tänker inte fortsätta att älta samma sak. Det är bara kontraproduktivt.

Amerikanen gör verkligen sitt yttersta i alla lägen. Han krigar ända in i kaklet och tar stryk för lagets bästa. Många utländska proffs har gjort mycket mindre för sitt lönekuvert än han.

Bell har helt klart kvaliteter. Han spelar med hjärta, med energi och med fokus. Det är egenskaper som kommer att hjälpa laget. Hur länge är osäkert att säga.

Torbjörn Gehrke behöver trots allt en mer produktiv guard, en spelare som helst kan skjuta sina treor och bryta ned försvar med sin styrka.

Fram tills den dagen, som nog bör komma, väljer vi att INTE såga Davon Bell i stycken. Det är som ingen mening. Bloggen inser att vi hellre bör fokusera på det som ändå är bra i hans spel.

Davon Bell.

Hans förmåga att snabbt komma framåt med bollen. Hans oerhört snabba förstasteg och hans split vision. Det är egenskaper som mycket väl kan bli ännu mer viktiga när den nye forwarden ansluter till Jämtland.

Varför det undrar ni säkert.

Om våra uppgifter stämmer är denne Mr X nämligen en snabbfotad och atletisk spelare som gillar att springa snabbt. En kontringsstark spelare som kan dra nytta av Bells passningar.

En annan spelare som har det motigt är Olle Stumer. Även här brister det inte i engagemang eller vilja. 19-åringen jobbar och krigar. Han attackerar och skjuter. Spelar försvar och tar returer. Men han får inte i bollen i korgen.

Här gäller det för Gehrke att ha tålamod. Fortsätta att matcha honom. Fortsätta att peppa och kasta in honom i hetluften. Till slut kommer Stumer att göra saker av instinkt. Han kommer att dribbla, passa och skjuta som han gör på träning – utan att tänka så mycket.

Just nu spelar han med mentala spärrar. Allting blir svårt och osynkroniserat.

När väl han bygger på sina minuter i matcherna kommer han att ställas inför situationer han är van vid. Då kommer tryggheten och då kommer det självklart att lossna.

Det är bara en tidsfråga.

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *