Tuff kväll i ”Peking”

RT Guinn…

och Justin Gordon var två utropstecken i Jämtland. Liksom Jordan Semple.

Jämtland hade läge att ta sin sjätte seger i årets SBL – hade till exempel 70-71 med sju minuter kvar – men så blev det icke.

Norrköping spelade med självförtroende och framförallt med en tuffhet i försvar som fällde avgörandet.

80-94 går inte att förklara bort.

Dolphins var bra i kväll. Man har hittat sin identitet. Ett uppoffrande försvar och rörelse och attackvilja framåt. Man hade dessutom en bredd i offensiven som Jämtland saknade. 28-6 i poäng från bänken till exempel.

Jämtland var ett steg efter, hade behövt ett mer uppluckrande guardspel, lite mer bolltempo och mer lagspel. Rytmen saknades.

Norrköpings plan var att pressa Thomas Massamba, Marshall Nelson och Max Tandberg Vall och därigenom stora Jämtlands anfallsuppbyggnad. Helt enkelt bromsa upp ”älgarna”.

Den matchplanen lyckades förträffligt.

Jämtlandstrion fick slita hårt för att hitta rätt i sitt spel. Konsekvensen blev ett orytmiskt och stundtals stillastående lagspel. Sällan några enkla poäng.

Mikko Riipinen vann coachmatchen mot Torbjörn Gehrke och det smärtar förstås.

Marshall Nelson, då?

Vi väntar med en bedömning där. Hans 16 minuter innehöll vissa bra saker, andra mindre bra. Men tänk på att han egentligen bara gjort en träning. Sedan fick han kramp i vaderna.

Hur ska man då kunna prestera på topp?

I en sån ansvarsfull roll, dessutom. Nelson kommer att vara bra mycket vassare redan på tisdag mot Borås.

Tufft kväll även för en 120-faldig landslagsman.

Thomas Massamba, då?

Han hade sin jobbigaste kväll sedan han blev en ”älg”. Både han och Nelson är säkert grymt frustrerade just nu. Många missar, många moment som de lär veva fram och tillbaka i natt.

Vi måste dock ha förståelse också för TM. Han kommer in i ett lag som vill spela basket i ”omkörningsfilen”. Rusa fram. Passa snabbt och komma till snabba avslut.

Det är INTE den basket som Massamba är van vid. Gehrkes spel hela hösten har byggt på en speedig guard a la Davon Bell. Nu är han borta och nu måste man vänta in att Massamba lär sig detta spelsätt. Eller åtminstone blir så pass trygg att han förstår hur Jämtland vill spela.

Självklart behöver han tid på sig för att bli varm i kläderna. Så många turnovers som han haft på de två senaste matcherna har han väl knappt haft på tio matcher i rad förut i karriären.

Nelson och Massamba kommer helt klart att växa i spelstyrka. Både individuellt och tillsammans. Bloggen tror att vi får se en kvalitetshöjning redan mot Borås.

Sedan blir det förstås en avvägning för Torbjörn Gehrke hur snabbt som Massamba lär sig denna fartbasket. Kanske tvingas Gehrke hitta en kompromiss för att allt ska fungera så att alla parter blir nöjda.

Borås på tisdag: Kanske har då Mr Gehrke en ny spelare i laget. Håll utkik på våra sajter och på denna bloggportal – det är vårt budskap till alla basketälskare.

Till sist: Bloggen har talat med vissa arga och besvikna Jämtlandssupportrar under kvällen. Det är logiskt att känna så. Den här insatsen var långt under godkänd nivå.

Vi ser dock nyktert på matchen.

Förutsättningarna inför kvällens drabbning var de sämsta i år för Jämtland. Skadan på Puidet och problemen som Marshall Nelson har haft i veckan (kramp i vaderna) innebar att Gehrke inte ens hade tio man på onsdagens och torsdagens träningar.

Det var så illa att Wiktor Buszka tvingades hoppa in och vara med för att laget skulle kunna spela fem mot fem.

Att i det läget möta ett av ligans bästa lag just nu, med två ledande guards som är nya i gruppen och som inte är vana vid detta snabba spel, det är inte lätt.

Det bör med andra ord bara kunna bli bättre.

Publicerat av

Hans Andersson