Sämst i år och riktigt dystert

Jordan Semple och hans Jämtland har kraschlandat.

Andra raka förlusten.

Andra raka bottennappet.

81-99 mot Borås är lika illa som det ser ut.

Plötsligt spelar Jämtland som ett riktigt bottenlag. Utan tempo, utan självförtroende och utan fungerande försvar.

Borås var i gungning i första halvlek, men sedan tog Elvar Fridriksson över matchen totalt. Drives, skott och totalt 25 poäng och 14 (!) assists.

Jämtland var tyvärr chanslöst.

Skadorna och den plötsliga kraschlandningen i form gör att vi tyvärr måste beskriva läget som… ja, kanske inte krisartat men väldigt bekymmersamt.

I dag var det så illa att man satt och längtade efter Davon Bell. Någon som kunde trycka upp bollen med fart och skapa numerära överlägen.

Vad som är problemet?

Självklart skadorna. Speciellt på guardpostionerna. Massamba är för ensam. Han behöver spelare som Puidet och Hansson bredvid sig. I dag hade dessa tre kunnat växla av varandra i försvaret på Fridriksson och pressat honom mycket mer.

Max Tandberg Vall växer in i sin roll mer och mer, men behöver fortfarande tid.

Det framtvingade bytet av spelstil skapar också oreda.

Massamba inledde med två övertygande matcher och segrar. Sedan har han plötsligt tappat stinget. I kväll drog han på sig två fouls på den första minuten, den tredje innan halvleken var slut.

Övertändning?

Troligen.

De tidiga foulen hämmade honom. Självförtroendet verkar i alla fall helt klart stukat och utan en trygg pointguard faller förstås mycket av spelet.

Massamba är helt klart inte bekväm i det snabba spel som Torbjörn Gehrke byggt årets lag på. Det blir för mycket studs. Här är Marshall Nelson extra viktig eftersom han har den naturliga speeden och kan pusha bollen.

Tyvärr var Nelson oförmögen att spela på grund av handskadan.

Skillnaden på PG-positionen såg vi i Borås. Fridriksson var hårt pressad i första halvlek och hela laget svajade till. Jämtland ledde och hade ett hyfsat flyt åt båda hållen – trots massor av onödiga fouls. Men sedan…

Borås hittade farten och enkelheten. Fridriksson började slå sin motståndare från studs och passade in eller ut till fria lagkamrater. Treor och tvåor rasslade in och Jämtland tappade koncepterna och matchen.

Andra halvlek var faktiskt en av de sämsta halvlekar som Bloggen sett av Gehrkes lag på flera år. Statiskt och idélöst. Stora hål i försvaret. Fridriksson hade lekstuga och ingen kunde stoppa honom.

Vi kom faktiskt på oss själva att börja snegla på… tabellen. Vilka lag kan snart vara förbi Jämtland?

Umeå? Nässjö?

Med de senaste två matcherna på näthinnan känns det tyvärr befogat att bli lite orolig. Speciellt som lagen nedanför Jämtland vinner.

Segrar (och storspel) i dag för just Umeå och Nässjö gör att Jämtland snart kan vara passerat av båda dessa lag och nere på kvalplats.

Vilken trist förvandling.

Marshall Nelson värmde upp, men smärtan var för stor och han tvingades stå över matchen.

Gehrke och kompani behöver samla ihop sig. Hitta ett sätt att spela som alla är trygga med. Kanske redan nu bestämma sig för en kompromiss av det snabba och det lite mer uppställda spelet.

Att tvinga fram en fartbasket utan att Thomas Massamba är med på noterna känns som det sämsta alternativet.

Närmast väntar Södertälje på fredag och sedan Köping hemma, 21 december. Därefter en tuff bortamatch mot ett nytänt Umeå. Oliver Gehrke ska vara med redan från matchen mot Södertälje.

Det känns positivt. Men risken är att det orytmiska spelet kommer att bestå ytterligare en tid. Tills skadade spelare är tillbaka. Tills den nya spelstilen har satt sig.

Var finns Jämtland då i tabellen?

Bli inte förvånade om Gehrkes manskap inleder 2020 på kvalplats. I så fall exakt det scenario vi befarade när vi tippade årets SBL i höstas.

Med Puidet och Nelson tillbaka och med en mer harmonisk Massamba i laget bör det dock kunna bli klättring uppåt, men vi får nog stålsätta oss några veckor. Lika bra att förbereda sig jobbig december för alla ”älgar”.

Publicerat av

Hans Andersson