Tung politiker på BKV-lunchen

Per Lundgren välkomnades till BKV:arnas högkvarter av ordförande Sören Westin. FOTO: EVA AXSTÅL

Mångårige centerpolitikern Per Lundgren var dagens gäst på BKV-lunchen.

Lundgren är ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Östersunds kommun och har totalt suttit i fyra mandatperioder. Således en riktigt tung politiker. Just de här områdena med idrott är han bekväm i eftersom han dels satt som vice nämndordförande under föregående mandatperiod, dels också har idrott som sitt andra yrke.

Per Lundgren är nämligen idrottslärare (Prolympia) till 50 procent. Ett faktum som på ett naturligt sätt gör honom hemtam i sportens värld.

Under fredagen hade han som vanligt idrottslektioner, men han tog sig ändå tid att komma till BKV-lunchen för att berätta om sitt politiska jobb och svara på frågor.

– Det ska han ha beröm för. Jag såg på honom att han hade ett lite snärjigt schema just där runt lunch och därför var det väldigt fint att han kunde komma till oss. Dessutom var han riktigt trevlig och på något sätt en ”modern” och behaglig typ av politiker, menade Eva Axstål.

Per Lundgren beskriver sig själv som idrottsintresserad och han har därför en viktig baskunskap som han förstås använder sig av i sitt uppdrag.

Frågorna var många från BKV-gästerna, inte minst från klubbens ordförande Sören Westin och ”Pecka” Johansson, klubbdirektör i Jämtland Basket.

En av frågeställningarna gällde den enligt Jämtland Basket onormalt höga hyresnivån i nya Sporthallen. Inte minst i samband med klubbens hemmamatcher.

Den summa som Jämtland betalar är 10 kronor per åskådare.

– Klubben har ganska många frikort varje match som man alltså inte får någon intäkt från. Det blir ganska kännbart när hyresnivån är så hög, sa en av gästerna.

Per Lundgren kunde inte lova någon förbättring, men tog med sig alla synpunkter till Rådhuset. Samtidigt betonade han att kommunens ekonomiska läge kunde vara bättre. Besparingskrav är ett måste under den närmaste tiden.

Ingen hade nog förväntat sig att Per Lundgren skulle komma som en ekonomisk frälsare och ge goda och konkreta besked till basketklubbarna Jämtland och ÖB. Här handlade det istället om chansen att börja bygga relationer med en viktig politiker.

– Det var jättebra att få besök av honom. På det här sättet kan både han och vi lära känna varandra bättre. Han får ett antal ansikten att känna igen hos både klubben och BKV och vi får tillfälle att ställa frågor. Jag tror det här är väldigt bra på ett långsiktigt sätt. Det här var givande, förklarade en av de ovanligt många lunchgästerna.

Två områden som Per Lundgren tryckte på som viktigt för honom och hans parti är jämlikheten och ungdomarna. Alla ska kunna få uppbära stöd, inte bara de stora och framgångsrika sporterna.

Det visar sig på flera sätt. Till exempel på den support som Brunflo IK:s nya damlag får i flytten till Klanghallen.

Vad gäller stöd får också Storsjöcupen ett sådant, dessutom rejält. Något som är helt logiskt med tanke på cupens betydelse.

Per Lundgren berättade också att Tennishallen är något av nästa anläggning att uppbära ekonomisk stöttning. En renovering är på gång där.

Politiker är för övrigt en något ovanlig gästkategori på BKV-luncherna. Den senaste gången var det kommundirektör Anders Wennerberg som var inbjuden.

Publicerat av

Hans Andersson