Moa Lundqvist hos BKV

Moa Lundqvist var en väldigt trevlig bekantskap för BKV:arna. FOTO: EVA AXSTÅL

2020 års första BKV-lunch hölls i fredags – med förra U20-landslagsspelaren Moa Lundqvist som gäst.

Den 24-åriga Östersundstjejen har firat jul och nyår hemmavid, men om cirka två veckor återvänder hon till collegestudierna i San Francisco, USA. Då påbörjar hon den sista terminen innan hon avslutar skolan i maj.

Vad hon ska göra sen?

– Det vet jag inte. Vi får se om jag stannar i USA eller flyttar hem. Det är svårt. Jag har inte bestämt mig än, menar Moa som behöver visum om hon ska stanna kvar i det av Donald Trump styrda jättelandet.

Moa Lundqvist berättade om sitt liv där basketen haft och har en stor roll. FOTO: EVA AXSTÅL

Moa gjorde ett sympatiskt och lättsamt intryck. Hon pratade snabbt och verkar ha hur nästan mycket energi som helst. Frågan är var den energin kommer mest ifrån?

Är det från mamma Eva eller pappa Mats?

Förmodligen är det salig kombination. Föräldrarna är välkända för sin aktiva stil, sitt driv och sin inlevelse.

Moa verkar vara av samma personlighetstyp.

– Hon är rak och jättetrevlig. Lättsam och enkel. Det var väldigt roligt att ha henne hos oss och hon var verkligen en jättepopulär gäst. Roligt också att det var så pass många på plats, menar Eva Axstål i BKV.

Två intresserade gäster som gjorde ”debut” på BKV-lunchen. FOTO: EVA AXSTÅL

Apropå Moas föräldrar; det är nog där man ska spåra det stora Basketintresset. Mats och Eva har levt i basketvärlden i nästan hela sina liv och därför var det naturligt att även Moa (och lillebror Olle) skulle börja studsa en basketboll.

Delar av ”Järngänget” var förstås på plats. Mikael Bernervall, Bo Wagenius och Håkan Flodin. FOTO: EVA AXSTÅL

Det finns dock en hel del andra som haft stor betydelse i hennes karriär. Till exempel coacherna Jesper Gustavsson, Mattias Jönsson och Mikael Johansson. Men också Molly Goodenbour, headcoach hos San Francisco Dons.

Gamla Östersundskompisarna Olivia Lindgren och Moa Lundqvist efter en framgångsrik match i ett EM-slutspel.

När Moa snart blir 25 år kan hon titta tillbaka på en karriär som många andra bara kan drömma om. Landslagsspelare från 15-årsåldern och varje år framåt. Utsedd till bästa spelare i USM. EM-slutspel. Deltagande i Universiaden i Taiwan. SM-guld med Northland. Comeback och uppflyttning till Damligan med ÖB. Flerårigt collegespel i USA.

Enda skönhetsfläcken är väl den axelskada som krävde operation och som höll henne borta från spel en längre tid.

Årets säsong har varit den märkligaste i karriären. Lundqvist är på grund av de tuffa collegereglerna diskvalificerad att spela tävlingsmatcher. Det enda hon får göra är att träna.

Det gör hon. Varje morgon.

– Jag går upp klockan sex och kör ett pass. Sedan är det skola (reklam och design). Det blir väldigt långa dagar, berättar hon om de studier som är betalda genom det ”scholarship” som hon fått.

Apropå skola. Moa Lundqvist verkar ha ett läshuvud – också. Vid ett tillfälle hade hon högsta betyg i alla ämnen när hon avslutade en skoltermin.

Basketbollen har varit en del av Moa Lundqvists liv så länge hon kommer ihåg.

Publicerat av

Hans Andersson