”Basketgurun” i Östersund

Skotträning och tekniken i själva utförandet, var en av de bitar som Mikael Johansson tog upp.

Han beskrivs som en ”basketguru”.

En coach som skiljer sig från många andra, som har den där förmågan att både kunna mycket och lära ut på ett effektivt sätt.

– Han kan allt. Dessutom är han en bra person, säger Mats Lundqvist om Luleåcoachen Mikael Johansson som i helgen hade ett uppskattat seminarium i ”Bruce Arena”.

Mellannorrlands Basketdistriktsförbund och ÖB Ungdom hade bjudit in Johansson till ett två timmar långt basketpass. Detta skedde strax före damernas division 1-match mellan ÖB och Luleå BG.

Mikael Johansson jobbar för och coachar Luleå BG i damettan. I själva matchen som han coachade fick Johansson lite oväntat spö av ÖB (70-73) sedan Östersundstjejerna haft ledningen i stora delar av andra halvlek.

Elena Popkeys lag lyckades på ett effektivt sätt ta bort Luleås starka sidor och hittade ett sätt att vinna. Enligt uppgift var det Luleås första förlust på flera år.

Du berömmer Mikael Johansson väldigt mycket, men han når alltså inte upp till Popkeys klass – eller hur?

-Haha! Njaee, Luleå hade sex tjejer borta på landslagsspel så de var lite ursäktade.

Mikael Johansson var inte tillräckligt bra mot Elena Popkey, men annars är han känd som en av Sveriges främsta coacher. Hans meritlista är lång. T ex som en del i att Sveriges U19-damer gick till sensationell VM-final mot USA 2007.

– Han är grymt kunnig och högt respekterad. Det var han som tog fram systrarna Eldebrink, Frida Aili och Louice Halvarsson när de gick till U19-final. Han har även coachat Northland och Luleå Basket, berättar Mats Lundqvist, som var närmast lyrisk över det seminarium som Mikael Johansson genomförde.

Cirka 50 coacher och BG-elever i Östersund fick lära sig detaljrik teknik och olika övningar att ta med sig till sina klubbar i Östersund, Jämtland och Bräcke.

Deltagarna fick säkert ut massor av nyttiga erfarenheter. Till exempel hur man skjuter på det bästa och mest tekniska sättet.

Vanligtvis brukar Johansson ha femtimmarsseminarium, men den här gången blev det bara två timmar. Kanske blir det ett ”normalt” pass nästa gång han besöket Jämtland.

Chansen till fler besök är nämligen stor. Mikael Johansson har nämligen en nära vän i styrelsen i ÖB Ungdom.

– Ja, det roliga är att han och vår ordförande Erik Boberg har växt upp tillsammans i Luleå. De spelade till och med i samma lag, berättar Mats Lundqvist.

Mycket nöjd med besöket.

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *