”Ingo” i BKV-stolen

Headcoachen i Jämtland U var fredagens gäst på BKV-lunchen. Till vänster ser vi uppfinnaren av Bruce the Moose, ” the one and only” Nils Johansson. FOTO: EVA AXSTÅL

En av de mest flitiga basketledarna i Jämtland och förmodligen även i Norrland var gäst hos BKV under fredagen.

Ingemar Nord.

Lillhärdalingen som via eget spel i Jämtland Ambassadors blev en profil i länsbasketen.

Frågan är dock om han inte kommer att bli mest känd som en skicklig basketcoach. Hans jobb med ungdomsspelare är väldigt högt värderat i ÖB Ungdom och likadant med hans arbete i Jämtland Basket U.

Den steg 3-utbildning han har i botten visar också att han är ambitiös. ”Ingo” vill något med sitt ledarskap.

Samma ambition hade han när han växte upp i Lillhärdal och valde att spela basket istället för att ägna sig åt fotboll eller skidor. ”Ingo” fick alltså korn på spelet med Den Stora Bollen.

Det tog inte lång tid innan han var uppslukad av basket. Han satsade allt på sporten. Tränade och tränade. Glöden, hungern och talangen tog honom till ligaspel med Jämtland Ambassadors.

Han har även spelat division 1 med Stockholmspolisen och Bräcke.

– För mig var det stort att få spela i samma lag som John Dieckelman och Jan Enjebo, berättade han.

Stort var det också att vara lagkamrat med förra NBA-spelaren Marcus Liberty. Han blev värvad till Ambassadors sommaren 1997 i klubbens genom tiderna mest uppmärksammade övergång. Mannen bakom värvningen var coachen Scott Fields.

– Scott och jag har fortfarande en del kontakt, sa Ingemar Nord, som fortfarande har svårt att förstå hur denne Scott Fields kunde klara sig på så lite sömn under tiden i Ambassadors.

– På dagarna jobbade han och på kvällarna scoutade han spelare. Han sov otroligt lite.

Ingemar Nord är också en man som verkar sova lite. Eller också är han skicklig att använda sin vakna tid på ett effektivt sätt.

Han coachar både ungdomslag och Jämtland U. Stockholmsserien, URM och division 1. Det innebär resor över hela Norrland. Ja, även utflykter till Norge.

– Vi har ett samarbete med Trondheim. Ibland kommer de hit och ibland åker vi dit, berättade han.

Vad Ingemar Nord gör när han inte är involverad i basket?

Bra fråga!

Jobbar på bank och jagar. Jakt är ett stort intresse. Kanske också naturligt eftersom han kommer från Lillhärdal, där den härliga skogen och naturen är närmaste granne.

Numera är han dock sedan många år tillbaka stadsbo. Han och familjen bor på Frösön. Sonen och dottern spelar förstås basket och båda två följer i sin pappas fotspår. De är basketkunniga i spelet och verkar ha det där drivet som kännetecknar en ”Nordare”.

– Det viktigaste är att de tycker basket är roligt, menar Ingemar.

Som vanligt var det en välbesökt BKV-lunch. Delar av den stora basketfamiljen syns verkligen uppskatta denna typ av social samvaro – som har blivit ett stående inslag för BKV.

En del i det är förstås också de intressanta gäster som dyker upp och som lockar till ett besök.

– Ingemar var en ny bekantskap för mig, men vilken intressant man, utbrast en av deltagarna.

– Otroligt glad och lättsam. Det är fantastiskt hur man kan få en helt annan uppfattning om en person så här, på nära håll, jämfört med när man ser honom eller henne på håll.

Nästa gäst är Thomas Näsholm, fystränare i Jämtland Basket. Han dyker upp om cirka 14 dagar.

Publicerat av

Hans Andersson