Basketvärlden har sorg

Kobe Bryant gratulerar Luka Doncic i Dallas efter en match i Los Angeles 29 december. FOTO: TT

NBA och hela basketvärlden är i chock.

Legendariske Kobe Bryant är död efter en helikopterkrasch i Kalifornien i dag, söndag.

Bryant flög i en helikopter tillsammans med åtta andra personer, däribland dottern Gianna, 13, då den kraschade i Calabasas, en stad på cirka 23 000 personer i Los Angeles. Nyheten rapporteras bland annat av ESPN:s Adrian Wojnarowski.

Enligt Los Angeles Countys polisavdelning fanns det inga överlevande från olyckan. Uppgifter berättar att Kobe Bryant var på väg till hans egen Mamba Academy i Thousand Oak för basketbollträning.

Kobe Bryant blev 41 år och efterlämnar hustrun Vanessa och de övriga tre döttrarna Natalia, Bianca och Capri.

Räddningstjänsten på plats vid olycksplatsen. FOTO: TT

Kobe Bryant var i sanning en äkta megastjärna i NBA. Ja, en legendar inom all amerikansk idrott. Han var en otrolig målskytt, med en precision och en teknisk förmåga av superklass. På meritlistan finns bland annat fem NBA-titlar och två OS-guld. Bryant spelade hela sin karriär i Los Angeles Lakers.

Hans högsta poängsiffra kom 2006 då han sköt makalösa 81 (!!) poäng mot Toronto Raptors. Det är den andra högsta siffran i en NBA-match. Bara Wilt Chamberlain har gjort fler. Han prickade 100-strecket i mars, 1962.

Publicerat av

Hans Andersson