Den inre rösten talade sanning

Glädje och skratt. Steven Haney, Tavrion Dawson (med mobilkameran), Thomas Massamb, Olle Stumer, Jordan Semple, Oliver Gehrke, Justin Gordon, Marshall Nelson, Wayne Martin och Jaan Puidet är tillbaka i vinnarcirkeln.

Ända sedan beskedet kom att Massamba och Semple skulle bli avstängda för bråket i Täljehallen, har Bloggen haft en sån där god och behaglig känsla inför matchen mot Köping.

Ologiskt kanske eftersom två startspelare skulle saknas, men ibland är idrotten ologisk i all sin enkelhet.

Den inre rösten har talat om ”en gyllene möjlighet”, om ”seger” och faktiskt också chansen till att hela säsongen kan vända just denna kväll.

Vi behöver förstås avvakta innan vi vet om prestationen och segern verkligen ä-r årets vändpunkt, men i övrigt talade den inre rösten sanning.

Marshall Nelson tog chansen när Thomas Massamba var avstängd.

Tomrummet efter två viktiga startspelare blev inte alls så hämmande som många hade trott.

Semples styrka i returkampen kompenserades av de övrigas kraftansträngningar. Ja, med råge. 52 returer är till och med säsongsrekord. Tala om att Jämtlands-kollektivet tog sitt ansvar. RT Guinn ledde sina trupper med hela 14 returer.

Massambas försvarsspel och ledarskap togs över av Marshall Nelson och Jaan Puidet. De bombade på med intensitet och energi och trots att de spelade 30 respektive 39 minuter, hade de kraft att pressa sig ända in i mål.

Steven Haney var efter segermatchen inne på samma tema som Bloggen. Han pekade på att en kortare rotering kan ge ett enklare spel och en situation där övriga spelare lyfter sig.

Exakt så skedde.

Varje spelare tog lite större ansvar. Det gav till slut en helhet som fick matchen att tippa över till Jämtlands fördel.

Det var inte snyggt alla gånger (17-4 i turnovers är förskräckliga siffror, liksom alla hugg och slag och efterföljande fouls). Segern hängde verkligen på en skör tråd och Gehrkes lag tvingades gräva sig upp ända från ”katakomberna” – men till slut satt den där.

Viljan och energin gav utdelning.

52-34 i returer och 23-7 i assists vittnar om ett Jämtland som spelade hårt, tillsammans och osjälviskt.

”Älgarna” är därmed tillbaka på sjätte plats, men tabellens nedre del är fortfarande tät och oviss. Det kommer att krävas fler segrar innan en slutspelsplats är bärgad.

Däremot har RT Guinn och hans lag fått en tillfällig syrekick. Luften är lättare att andas. Självkänslan har stärkts.

Kroppsspråket blir bättre och framtiden ser ljusare ut. Åtminstone fram tills på fredag då det är bortamatch mot Umeå.

Sex dagar att njuta av segerglädje, men också att bygga vidare på det som fungerade i går.

Försvarsspelet. Det var inte alls perfekt, men bättre än tidigare. Puidets inträde har höjt intensiteten i hela laget.

Returkampen. Styrkan och fysiken är Jämtlands bästa vapen just nu. Wayne Martin och RT Guinn använder sin fantastisk fysik och det betalar sig. Justin Gordon, Semple och Puidet fyller på med starka insatser i man-man-kampen.

Passningsspelet. 23-7 i assists är en grym skillnad. Men det bygger på ett spel där man har bollförflyttningar och ofta söker passning istället för egna avslut.

Om Bloggen får önska något till matchen mot Umeå, är det att Massamba och Semple kliver in i denna ”osjälviska zon”. Att de frånsäger sig ”rätten” att ta forcerade och stressade avslut.

Om årets Jämtland ska kunna..

1) gå till slutspel…

2)… och gå långt där, MÅSTE man bygga på ett ”tillsammans-spel”.

Avsaknaden av matchvinnartyper som Myers och Rönnqvist betyder att det är LAGET Jämtland som ska göra det i år.

Precis de egenskaper som gav segern mot Köping.

Wayne Martin har gjort fyra matcher av fem med 20 eller 21 poäng i varje. Med sin kraftfulla spelstil skaffar han sig fördelar i tresekunders.

Steven Haney var tillbaka i zonen. I det område där han är som bäst – i skyttet. 26 poäng är dessutom årsbästa. Hans iskyla att kunna skjuta 1+1 i läget 79-81, med fem sekunder kvar, var imponerande.

Jaan Puidet behöver inte alltid briljera med poäng. Det räcker långt om han ”är som vanligt” – det vill säga en av ligans bästa försvarare och returtagare. Precis så var han mot Köping.

Publicerat av

Hans Andersson