”Vilken match”

Tacksamheten var stor på alla plan. Inte minst hos Jämtlands spelare som ställde upp sig för att tacka sin nyskapade klack.

Olle Stumer sammanfattade det bra efteråt.

– Vilken match, utbrast han när han och de övriga spelarna samlades vid bänken.

Ja, vad ska man säga. Efter cirka 45 år som åskådare och arbetande journalist är nog lördagskvällen om inte den största, så åtminstone på topp 3-listan över starka ögonblick i basketens värld.

SM-slutspelsmatcher går ofta utanpå höjdpunkter i grundserien, men ifråga om prestation…

… ja, då var 44-poängsegern mot Wetterbygden den bästa någonsin.

Det var en formidabel helhet över 40 minuter. En maximerad insats på alla plan. En rytm och balans och ett lagspel åt båda hållen som gav rysningar ända till dess att Bloggen tog på sig nattmössan.

Det var också en stämning som överträffade det mesta. Nära 1 550 åskådare som höll igång i stort sett matchen igenom. Så många saliga blickar, nöjda miner, spontana applåder och höga jubelrop har Bloggen aldrig varit med om i ”Bruce Arena”.

Torbjörn Gehrke lovprisade försvarsspelet som det bästa han sett under sina nära sex år i Jämtland Basket. Förmodligen var det även historiens bästa försvarsspel av ”älgarna”.

Det var samtidigt en grym revansch och en form av upprättelse för Thomas Massamba. Den 34-årige landslagsveteranerna har varit hårt kritiserad, men det här var Den Gamle Massamba. Den Massamba som vi har sett dominera i Södertälje och i Luleå, men i landslaget.

Den Massamba som år efter år har ”plockat fjädrarna” även av meriterade motståndare i landskamper och VM- och EM-kval.

Superfysisk och intensiv i försvaret. Följsam och aggressiv i duellspelet. Beslutsam till max och med en längtan att sätta kroppen till i närkamperna.

Ligans poängkung Tyler Sabin var chanslös. Han blev till en medelmåttig statist i händerna på Jämtlandsspelaren.

Jämtlands försvarsuppvisning symboliserades av det som Thomas Massamba och Jaan Puidet uträttade mot Sabin och Rönnqvist.

Självklart kommer Jämtland inte att kunna spela på det här sättet i alla matcher. Den här typen av kraftsamlingar och effektiva utföranden får man sällan till mer än typ en gång per säsong.

Det viktigaste är ändå att prestationen kom. Att Torbjörn Gehrke och hans till vissa delar kritiserade lag fick visa upp sitt rätta ansikte.

Nu fick hela basket-Sverige se att Puidet och de andra verkligen har något som sticker ut. Att laget besitter den klass som Gehrke pratat om ända sedan i somras.

Självklart är dagens Jämtland ett annat Jämtland än det han byggde då, men mitt i all ombyggnation, all ”golvläggning”, renovering, tapetsering och inre förändring, håller en kvalitetsprodukt på att växa fram.

Jämtland gör tredje mest poäng i ligan, man snittar flest assists och tar flest returer. Man har en forwardskvintett i Haney, Gordon, RT Guinn, Semple och Martin som alla snittar mellan 14 och 19 poäng.

Resurserna finns.

Kvaliteten börjar bli allt tydligare.

Ps 1: Bloggens förhoppning innan matchen var att Massamba, Puidet, Nelson och Tandberg Vall skulle fokusera på det man är bäst på: försvar, ledarskap, intensitet och passningar.

Precis så blev det.

En konsekvens var också att antalet turnovers sjönk. Det blev mindre stress, mer kontroll.

Vi tror att det här är modellen som kan ta Jämtland Basket långt i årets SM-slutspel. Med en bakplan som gör det man är bäst på och som överlåter målgörandet till forwardskvintetten.

Ps 2: Vi har hört genuina Jämtlandssupportrar som i besvikelse sagt att ”årets säsong är körd. Det här laget kan inte gå förbi kvartsfinal i SM”.

Vi har förståelse för sådana analyser, men innerst tror vi lite annorlunda. Det är kontraproduktivt att gråta över att Gehrke saknar två guardvapen som Rönnqvist och Myers och att säsongen så här långt har varit en besvikelse.

Bättre att inse vad man har och maximera detta. Helt enkelt göra skillnad med sin egen unika stil.

Nuvarande lag har många andra kvaliteter jämfört med i fjol. Om ”älgarnas” okrönte hövding förmår pressa fram dessa egenskaper likt i går, då kan de kommande månaderna bli historiska.

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *