Nu är Massamba kung även i Jämtland

Matchens två stora stjärnor – Nicholas Russell och Thomas Massamba.

Det tog 17 matcher. Ja, efter den 18:e matchen är det ingen tvekan längre.

Thomas Massamba har intagit ”kungatronen” i ”älgarnas land”.

34-åringens namn lyser äntligen i guldskrift också i Jämtland.

Hans defensiva stormatch mot Wetterbygden var det första beskedet om att något har lossnat.

Mot Nässjö kom nästa ”hälsning” till Jämtlandspubliken – ja, till hela basket-Sverige: Thomas Massamba håller fortfarande högsta SBL-klass även i offensiven.

26 poäng efter nära prickfritt skytte. Bland annat 5/7 på treorna – den bästa siffran av alla spelare i kvällens SBL-omgång. Det hade säkert varit en bra bit över 30 poäng om inte hälsenan börjat spöka igen.

Efter matchen hade han ont. Han lär inte träna de närmaste dagarna. Kanske är han med mot Djurgården på fredag. Det kan behövas om Stockholmslaget får klartecken för sina två nya USA-importer samt kanske även får tillbaka Barton och Ingram.

En Thomas Massamba på ett sånt spelhumör som denna kväll är guld värd för vilket lag som helst. Inte bara med sin intensiva defensiv utan också för sitt skytte.

Wayne Martin fick stentufft motstånd i form av främst Dartaye Ruffin, men hans totala insats var ändå klart godkänd. 17 poäng, 12 returer (varav hela 6 offensiva) samt 3 assists var tredje bäst på banan.

Den fjärde raka Jämtlandssegern skrevs till 11 poäng, 87-76 och Nässjö var ingen lätt nöt att knäcka. Man satte upp en bra matchplan och tvingade Martin, Semple, RT Guinn och Gordon till svåra avslut. Nässjö tog också bollen till korgen mycket och tvingade fram hela 25 straffkast.

Delvis avgörande var Jämtlands styrka i returmatchen. Hela 50 returer, varav 19 offensiva. Den här delen börjar bli ”älgarnas” särklassiga vinstfaktor.

Den nya Jämtlandsklacken har blivit ett jättelyft för både laget och för hela inramningen på hemmamatcherna. Trumman, det högljudda stödet och entusiasmen smittar av sig.

Justin Gordon hade en småtuff kväll i den tunga trafiken under korgarna.

Om Massamba var kung i poängens rike, var Wayne Martin det i returernas dito. 12 tunga ”ribbor”, varav hela 6 offensiva. Jämtlands värvning från den isländska ligan och Njardvik tillför mängder av nyttigheter till laget.

En annan jämte som bidrog med stora spel var Jaan Puidet. Han fick mycket beröm av Nässjöcoachen Joakim Källman som tog intryck av estländarens intensiva försvarsspel.

Det är ingen hemlighet att Källman är en försvarscoach. Har man kamperat ihop med Adnan Chuk (i Norrköping) inser man snabbt att det är i den ändan man måste börja att jobba.

Puidet har i de två senaste matcherna visat vilken betydelse försvaret har för stabilisera Jämtlands spel. Tillsammans med Massamba bildar de två ett formidabelt försvarsblock.

Gratismatchen drog fullsatta läktare – 1 700 åskådare. Det var knökfullt och inte särskilt mycket svängrum i arenan. Men det är precis den här sortens miljö alla eftersträvar. Fullsatt, folkligt och festligt.

Bloggen träffade en östersundare som gick på basket för första gången på…

– … tio, kanske 15 år. Jag har aldrig sett en match sedan hallen byggdes om, berättade han och uttryckte sin beundran för den ”nya” skapelsen.

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *