Förändringar i SBL

EU-spelare som Jaan Puidet kommer förmodligen att få svårare att konkurrera med amerikanska spelare.

Det har tisslats och tasslats ett tag och nu är det spikat. Från och med 2021/22 inför SBL elitlicens, men redan från och med i höst begränsas antalet utlänningar från sex till fyra.

Syftet är säkerställa klubbarnas ekonomi och pusha dem att sköta sina åtaganden samt att gynna svenska spelare, landslaget, men även klubbarna.

Från och med nästa säsong blir det bara tillåtet med fyra utländska spare. Oavsett nationalitet.

Ändringarna har fått sitt godkännande av alla tio ligaklubbar, vilket är rätt väntat. Färre importer betyder minskade kostnader och det här innebär även en större frihet att välja amerikaner framför oftast dyrare EU-spelare – som också är färre till antalet.

Det betyder en vinst för spelare från USA, men även för svenska spelare. Dessa kommer förstås att öka i värde vilket i sin tur bör förbättra landslaget. Svenska spelare som har bärande roller i sina klubblag kan enbart vara bra för Hugo Lopez eller vem det än är som har förbundskaptensrollen.

Jämtland Basket gör tummen upp för ändringen. Klubbdirektör Peter Johansson påpekar att det är serieföreningarnas styrelser och utskott som drivit frågorna – därför är besluten väl förankrade.

Svensk basket anpassar sig därmed till stora delar av Europa, som har liknande regelverk.

Det här innebär att Jämtland Basket kommer att öka arbetet med att hitta bra svenska spelare.

– Jo, men den rekryteringen är ett året runt-arbete, fastslår ”Pecka” och tror samtidigt att ligan kommer att bli en bättre produkt med bättre spelare.

– Vi får kanske även spelartrupper till lägre kostnader.

Förlorare blir alla EU-spelare som i många fall lär bli utkonkurrerade av billigare spelare från främst USA. De Europaspelare som fortsatt kommer att vara attraktiva för spel i Sverige är de allra bästa. De som håller landslagsklass eller där intill.

Ett troligt scenario är att de flesta SBL-klubbar kommer att ha fyra amerikaner och åtta svenskar i sina spelartrupper.

Jämtlands scoutingchef Bo Wagenius får möjligen lite mindre jobb eller åtminstone kan han fokusera mer på marknaden i USA. Han ser en framtida huggsexa om svenska spelare.

– Jag tycker att Fredrik Joulamo, landslagschefen, har rätt. Fler platser och pengar till svenskar istället för EU-spelare som i regel har högre löneanspråk än amerikaner. Men det är bara min personliga åsikt, säger han.

Publicerat av

Hans Andersson