Lundqvist skriver baskethistoria

Just det. Det pekar uppåt för Olle Lundqvist. FOTO: ANDREAS HANSON

Onsdagen 19 februari är inte bara dagen då Gabriella och Ella har namnsdag. Det är också Olles dag.

Olle Lundqvist kommer kanske att hålla den dagen extra högt i framtiden. Det här är dagen då han tog sitt första riktiga steg mot att bli en A-landslagsman på allvar.

I dag blev nämligen jättetalangen från Torvalla i Östersund uttagen i Sveriges matchtrupp till EM-kvalpremiären mot Kroatien på fredag.

Visst har Jämtland Basket haft sina A-landslagsspelare även förut, men knappast någon på mästerskapsnivå.

Framförallt inte någon som är blott 20 år.

Olle Lundqvist är unik på flera sätt. Hans kreativa ådra är speciell, hans basketintelligens och talang likaså. Han spelar basket med en mognadsgrad som är förbluffande.

Det han gör med bollen är många gånger så avancerat att 30-åriga veteraner får skämmas. Lundqvist är i sanning redan en avancerad spelare.

Sedan är det inte säkert att han får spela mot Kroatien på fredag. Förbundskapten Hugo Lopez väljer kanske rutin först. Då får Lundqvist vänta på sin tur.

Men bara att få vara bland Sveriges 12 bästa spelare är oerhört stort.

Detta sagt även om vi vet att den Jämtlandsproducerade guarden nog aldrig hade tagit plats i ett landslag där Jerebko, Taylor och Marcus Eriksson kommit till spel. Så länge dessa tre stjärnor saknas får Lopez hålla sig till bland annat en 20-årig jättetalang från Jämtland Basket.

Det är nästan så att man får nypa sig i armen…

Publicerat av

Hans Andersson