Blågula basketmamman på BKV

Gäster med gester”. Monica Sandström var fredagens gäst på BKV-lunchen och som väntat charmade hon åhörarna med sin smittande personlighet. FOTO: EVA AXSTÅL

Det går att beskriva Monica Sandström på flera sätt. Varför inte med smeknamnet ”BB”?

Bräcke och Basket.

Det är ju runt dessa två ord som mycket av hennes liv kretsar. Det fick nog alla veta som gästade dagens BKV-lunch i Östersund.

– Hon var verkligen populär, inspirerande, trevlig och verbal. Det märktes att hon var uppskattad, hon fick massor av applåder och folk trivdes att höra henne berätta, förklarar en av gästerna.

Monica Sandström är i sanning en person som sticker ut. Hon har ett driv och en energi som gör skillnad. I decennier har hon varit den enskilt viktigaste basketledaren i Bräcke och Östjämtland. Vecka ut och vecka in. År efter år. I ur och slut. I mitten på 1980-talet tränade hon sju (!) lag samtidigt. Inte konstigt att någon frågade hur hon orkar.

– Basketen är så rolig och kontakten med barn och ungdomar sporrar mig att fortsätta, menade hon.

Monica Sandström – som kommer från Långsele och som började med basket 1970 – är helt enkelt en sån där äkta eldsjäl, en osjälvisk person som sätter andra framför sig själv. Som sätter ett värde i att andra ska må bra och utvecklas.

Sin talang för ledarskap fick hon förmodligen i tidiga år då hon såg, lyssnade och lärde av sin pappa som var militär och en föreningsmänniska.

Dessutom verkar hon älska Sverige mer än många andra. Åtminstone Sveriges olika basketlandslag. Hon reser gärna världen över för att stötta ”di svenske”. Blågula färgerna satt bra på henne när hon berättade om sitt basketliv.

En sak som Monica är extra glad över är den friluftsanläggning som hon och övriga ledare har lyckats skapa i Bräcke. Det är ett projekt som syftar till att ge allmänheten en möjlighet att gratis utöva diverse idrotter.

Monica Sandström hade mycket att berätta om från sitt 60-åriga (basket)liv. FOTO: EVA AXSTÅL

Totalkostnaden stannade vid 1,1 miljoner kronor, där en hel del av pengarna kommer från olika typer av bidrag, till exempel Allmänna arvsfonden.

Något som hon tryckte hårt på för att en idrottsklubb ska fungera och frodas är ordet ”kommunikation”. Något som är extra viktigt på en plats som Bräcke, som tagit emot många människor från andra länder.

– Man måste kunna prata och utbyta tankar och åsikter med varandra, oavsett ålder och var du kommer ifrån. Annars fungerar inte något, menade hon.

Styrelsen i BKV passade också på att uppvakta Monica Sandström med blommor och kort med tanke på hennes 60-årsdag – som hon nyligen firade. En fin gest till en uppskattad medlem av länets basketfamilj.

Nästa lunchgäst hos BKV är Viktoria Winberg, ledare för basketlaget Happy Hoops.

Publicerat av

Hans Andersson