En basketlektion

Chris Czerapowicz var bäste svensk i i första halvlek i Drazen Petrovic Center. Sedan spelade han inte något mer. Osäkert varför. FOTO: TT

EM-kvalet började med att Kroatien gav Sverige en basketlektion som hette duga. 72-56 efter 41-20 i halvtid – och matchen var förstås över redan efter halva matchen.

Kroatien ”dödade” svenskarna med en fantastisk fysik, ett tempo och ett närkampsspel i försvaret som var överlägset. Det tvingade fram massor av stressade svenska skott. Efter 14 minuter hade Sverige 1/20 från golvet. ”Say no more…”

Blågult repade mod och tog för sig klart mer i andra halvlek. Man blev tuffare i duellspelet och hittade tajming i dribbling och skytte. Ett tag var underläget bara 13 poäng – bland annat sedan Melwin Pantzar och Olle Lundqvist kommit in och agerat med friskt mod.

Båda två motiverade sina uttagningar med ett attackerande och moget spel.

Lundqvist gjorde en godkänd debut. Fyra poäng, 3 returer och 2 assists på 9 minuter och ett uppmärksamt agerande. Dessutom helt okej i försvarsspelet, det som alltid varit hans svaghet.

Annars var det Kroatien som ägde matchen med tempo, tuff fysik och försvar. Man pumpade slut på svenskarna, vars tredje period var enda ljuspunkten.

Ny chans på måndag – i Globen. Turkiet kommer på besök, ett Turkiet som måste vinna efter magplasket mot Holland (65-72). Förlust hemma i kväll – en riktig skamfläck för det stora basketlandet.

Publicerat av

Hans Andersson