20:04: Jämtland-Luleå

Modestas Kumpys gör högintressant debut i Jämtland.

EM-uppehållet är slut. Nu går de europeiska ligorna igång igen. I Sverige är det sju omgångar kvar av SBL – sedan börjar SM-slutspelet.

Redan nu har dock lagen många av sina tankar på just slutspelet. Dels för att överhuvudtaget gå dit, dels för att ta en så bra position som möjligt.

Jämtland och Luleå jagar en sjätte- respektive en förstaplats efter 36 omgångar. Torbjörn Gehrkes lag strider mot Norrköping och Nässjö och behöver nog vinna någon match till för att vara säker.

Luleå kan passera Borås, men då måste alla bitar falla på plats. I dagsläget ser det ut att bli en kvartsfinal mellan Luleå och Norrköping.

Kvällens match har också en annan sporre för Jämtland: att bryta en 23 matcher lång svit av förluster mot Luleå i grundserien. Även om Gehrkes lag har besegrat Luleå i cup och i fjolårets SM-kvartsfinal vore det ju ytterst välkommet att även kunna jaga bort grundseriespöket.

Intresset för matchen är väldigt stort. Med cirka elva timmar kvar är det bara ett 40-tal biljetter kvar på långsidorna. En del av intresset beror förstås på Jämtlands storform, med fem raka segrar, men säkert också på nyfikenheten på nye Modestas Kumpys.

Han och övriga guards får en nyckelroll i kväll. Bloggen tror nämligen att matchen kommer att definieras av utfallet av försvaret mot Brandon Rozzell (21,3). Ligans poängkung har en förmåga att kunna bli så där kokhet att han nästan på egen hand sänker motståndet.

Kan Massamba, Puidet, Kumpys och Tandberg Vall vara kvartetten som ”låser in” Rozzell i en zon där han inte kan göra så mycket skada?

Jämtlands styrka just nu är returkampen. Jordan Semple är ligans bäste under korgarna och han drar med sig de övriga till att tillsammans ta hela 42,9 returer per match.

Jämtland toppar också assistligan med 20,7 målpass i snitt – ett tecken på att laget delar bollen bra.

Statistik är dock en sak, verklighet en annan. I kväll gäller det att hitta rytm och fokus från start – då kanske vi får se den första jämtländska grundseriesegern mot Luleå sedan 2014.

Publicerat av

Hans Andersson