Bloggen fick rysningar

Två år till som lagkapten.

Det var oförberett och det kom plötsligt.

När ”Pecka” Johansson i direktsändning avslöjade att ”our team captain is staying for two more years” fick Bloggen plötsligt rysningar.

Jag blev varm. Något sköljde över mig på ryggen. Ungefär som ett oväntat utslag av… Basketfeber.

Jämtland Baskets omåttligt populäre lagkapten, den spelare som redan håller på att bli en legendar i klubben, har kommit överens om att stanna i ytterligare två säsonger. Otroligt.

Två år till, alltså.

Vi hade trott på ett år och en lagom avslutning på karriären där vid 40 års ålder. En jämn och fin siffra.

RT Guinn tänker dock inte som oss. Han älskar basket och vill köra på. Fortsätta springa, fortsätta skjuta och ta returer, fortsätta att sätta sina mäktiga screens med de 208 cm och 120 kilo som är hans signum. Han vill fortsätta att leda sina Småälgar i jakten på den där SM-finalen som försvann i i år.

Det är stort. Riktigt stort.

Men å andra sidan. Om Roger ”Jösse” Lilliesköld kunde spela ligabasket tills dess att han var 43 och Luis Scola kunde leda sitt Argentina i VM-final mot Spanien som 39-åring – ja, då borde RT kunna kliva ut i det blåvita linnet för sitt älskade Jämtland.

Den svensk-amerikanske jätten är dessutom minst lika vältränad, minst lika stark mentalt. Ja, vissa skulle säkert påstå att RT de senaste två åren har varit den kanske mest fysiske och kraftfulle spelaren i hela SBL.

Nyheten togs emot med ovationer på sociala medier. Det var också raffinerat tajmat inför gårdagens SM-kvartsfinal mot Luleå. FB-sändningen var tänkt att bli måndagens basketmässiga höjdpunkt i älgarnas land, men RT-nyheten tog över.

Det var svårt att fokusera på matchen. RT-nyheten levde så att säga kvar.

I dag, tisdag, är känslan precis lika bra. Det här var exakt det som behövdes i dessa kaotiska virus-tider då allt är som en enda hemsk mardröm. Människor dör som flugor och till och med experter står rådlösa inför det fruktansvärda skeendet.

Det är då vi behöver få en strimma av glädje och nytt hopp. Beskedet om RT Guinn är förstås bara en enkel basketnyhet och sekundärt när människor avlider eller förlorar sina jobb, men för alla inblandade har det nog en större betydelse än vad många tror.

RT är dessutom ingen vanlig basketspelare. Han är en spelare, en samlande lagkapten och lite av en unik urkraft. Han har den där speciella karisman som kan hålla ett helt lag, en klubb, en supporterskara i ”sin hand”.

Vi har sett det i samband med matcherna i ”Bruce Arena”, hur publiken har flockats för att bli fotade med RT eller få en autograf. Jämtlands lagkapten berör människor som kanske ingen annan kan i detta basketlän.

Jag lovar: skicka ut RT i skolor runt om i kommunen och Jämtland kommer att ha en särklassig chans att sälja sporten till den unga generationen. Att få ett besök av denna jätte i klassrummet, kanske på en engelskalektion, borde få många elever att falla pladask.

Kanske också på att direkt efter skoldagen rusa hem till pappa och mamma och be dem köpa ett par basketdojor…

Att se en basketmatch på teve eller från läktaren är en sak, men att få träffa en 208 cm lång stjärna i sitt eget klassrum, prata med honom, ta honom i hand – det är något som förmodligen slår allt.

Det är såna händelser och stunder som kan vara helt avgörande för en åtta- eller nioåring som – på gott och ont – är så mottagliga för yttre påverkan.

RT Guinn är helt enkelt en basketsportens ambassadör på ett sätt som vi måhända aldrig tidigare sett här i Jämtland. Han är fullt i klass med en viss Doremus Bennerman – vilket säger det mesta.

Nummer 34.

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *