Eckhoff och coachjakten

Nummer 1 just nu?

Jakten på ny headcoach för Jämtland Basket ökar i intensitet.

Bloggens efterforskningar har resulterat i ett dagsläge som kan se ut så här:

1. Mathias Eckhoff.

Han är intresserad och Jämtland är intresserad. Ja, här har vi en coach som är oerhört omtyckt och respekterad bland basketfolket i länet. Eckhoff har en gloria från sina tidigare sejourer i Jämtland som fortfarande glänser starkt i både styrelsens och publikens ögon.

”Problemet” är att han fortfarande äger en stor familj, med döttrar på 10 och 12 år. De lär inte vilja flytta med. Hur kan en sån ekvation lösas?

Om han väljer att lämna Oslo är risken att han enbart klarar av ett eller två år innan han måste hem till familjen.

Rent kvalitetsmässigt kan dock Jämtland knappast få en bättre coach. Eckhoff har ett knivskarpt intellekt och en baskethjärna som likt landsmannen och schackgeniet Magnus Carlsen älskar att slå sin motståndare.

Den här mannen är äkta klass. Trovärdig. På alla sätt. Dessutom med relativt färsk erfarenhet från internationell basket på supernivå. Vi talar om Nigerias och Angolas högklassiga landslag – med spel i Afrikanska Mästerskapen och OS i Rio. Jo, jag tackar…

I Bloggens värld får Eckhoff minst 9/10 i ranking när det gäller konsten att coacha ett lag. Inte minst hans sätt att bygga ett lag med defensivt fokus. Det här handlar om en person med högsta basket-IQ, som kan sporten från A till Ö. Norrmannen har även en social kompetens av yppersta klass. Han skulle absolut kunna axla Gehrkes roll som ambassadör.

Det som talar för att Eckhoff väljer att återvända till Jämtland Basket är drivkraften. Vi tror att han lockas av det nya Jämtland. Draget runt klubben. Ambitionen. Basketfebern. Men också av den inre glöden att göra ett sista (?) ryck i sin coachkarriär.

2. Boris Balibrea.

Verkar ha klart enklare att flytta. Har gjort tre mycket fina år i Wetterbygden och vill ta nästa steg. Superseriös. Noggrann. Driven till max. En vinnare, med tydlig linje och höga krav.

Spanjoren skulle kunna vara perfekt för unga spelare, ity att han ser ut att ha den typen av coachingstil. Utåt sett verkar han lite grå och tråkig, vilket är ett minus. Kanske kan charmen hos Bruce the Moose avhjälpa den bristen…?

3. Adnan Chuk.

Vet vad han vill och med en stil som ger resultat. Dock ingen favorit hos Bloggen. Förespråkar en alldeles för långsam och tråkig spelstil och är har heller inte den utåtriktade charm som Torbjörn Gehrke vant Jämtlandspubliken vid.

Resultatinriktad mer än något annat, vilket kommer att gå ut över underhållningsvärdet. Kommer säkert att nå framgång, men troligen utan den glädje och frihet som byggt den jämtländska basketfebern. Nej, tack.

4. Torbjörn Gehrke.

Ja, faktiskt. Historiens bästa och mest populäre coach i ”Älgarnas land” är kanske ändå inte avskriven. Populariteten verkar bara öka och öka efter avskedet och delar av publiken hoppas fortfarande på en kovändning från styrelsen.

Om det är möjligt?

Självklart. I denna kaotiska mardröm av virussmitta, av overkligt många dödsfall och fruktansvärt trauma och annat elände som påverkar oss, är allt möjligt. Bloggen kan absolut se ”Pecka” och gänget göra en ”pudel” – om de andra alternativen misslyckas. Och om det ekonomiska läget fortsätter att skörda offer.

I så fall skulle Jämtland Basket kopiera Friidrottsförbundet. De kovände och återinstallerade Karin Torneklint som förbundskapten. Förklaringen: Vi vill inte göra några hastiga personalförändringar i denna turbulenta tid. Tryggheten först.

Var det inte exakt det scenariot som Gehrke förordade i vår intervju i förra veckan…?

5. Håkan Larsson.

Ett långskott. Kompetent och spännande, men alltför grön. Har även en social situation med en son på 16 år som ska spela hockey med Luleås J18-lag och en dotter i 12 årsåldern.

Då är kanske Umeå ett enklare alternativ.

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *