Plötsligt händer det

Jämtland Basket nästa?

Sent på måndagskvällen rasslade det till i Bloggens mailkorg. Ett tips från en kollega berättade att Adnan Chuk plötsligt hade sagt upp sig från sitt jobb i Genève Lions.

Beskedet satte igång ett batteri av tankar:

”Varför gör han det?”

”Är han på väg hem till Sverige?”

”Har Jämtland Basket något med hans uppsägning att göra?”

Under tisdagen har uppgifterna om Chuk ökat i styrka. Vissa källor säger att han i princip redan är klar för Jämtland. Andra menar att han är en av tre-fyra huvudspår.

Sent i kväll berättade ordförande Erik Westin att ”älgarnas” styrelse har bestämt sig. Valet är gjort.

Torbjörn Gehrkes efterträdare är utsedd.

Nu handlar det bara om att föra affären i mål. Kanske redan i kväll. Eller i morgon, onsdag.

Vem det är?

Ja, vi kan nog avskriva åtminstone Håkan Larsson. Han lär stanna i Luleå, såvida han inte är så inställd på att bli headcoach att han nappar på Umeås erbjudande.

Då återstår bara Adnan Chuk, Mathias Eckhoff och Boris Balibrea.

Eckhoff är ju jätteintressant ur flera synvinklar, men vi tror ändå att apparaten är för stor för att flytta honom från Oslo. Speciellt på ett treårskontrakt. Familjen är för viktig. Hans egna ambitioner får nog stå tillbaka.

Kvar är då Chuk och Balibrea.

Wetterbygdens succecoach har mycket intressanta egenskaper, men är verkligen en sån kompetent och ambitiös person redo att skriva ett treårskontrakt med Jämtland? Tveksamt.

I det här läget framstår Adnan Chuk som det mest troliga av alternativen. En före detta spelare i Jämtland Basket. Med många gamla vänner i klubben. Jämngammal med Erik Westin. En coach som på kort tid skaffat sig en tydlig identitet och en meritlista som inte skäms för sig.

Om han skulle passa i Jämtland Basket?

Kanske inte om man söker underhållningsbasket, snabba förflyttningar från försvar till anfall och 92 poäng framåt i genomsnitt.

Adnan Chuk står för en helt annan skola. Han är influerad av sin bakgrund. Av sina rötter i Balkan. Av sin läromästare Vedran Bosnic. Vi pratar om ”Mini-Vedran”, som vill styra spelet in i minsta detalj, som bygger sina lag på försvar och struktur och som inte är särskilt pigg på spelare som improviserar utifrån ett blankt papper.

Ja, kanske överhuvudtaget inte de som improviserar och söker egna lösningar.

Med Adnan Chuk får Jämtland Basket en järnhand. En coach som kräver full insyn och makt över smått och stort. En coach som är närmast maskinmässig i sitt arbete för att vinna matcher.

Eller ska vi våga tro på att Adnan Chuk är villig att skruva på sin filosofi? Att han är mottaglig för Den Jämtländska Modellen, den spelstil som Torbjörn Gehrke byggt alla framgångar på?

Är han så pass ödmjuk att han vågar tumma på det strikta och det styrda spelet?

I så fall kan Erik Westin, Nils Johansson, Mikael Bernervall, Malin Heilborn, Johan Gavelin, Daniel Arnstedt, Calle Hedman och Lars Ekström ha gjort ett klipp.

NSD:s basketexpert Peter Lindvall är i alla fall säker. Om Jämtland lyckas locka över Adnan Chuk tror han på…

– … SM-final för Jämtland, säger han.

Lindvall håller Adnan Chuk mycket högt. Han menar också att snacket om underhållande basket är missvisande.

– Att vinna basketmatcher måste väl vara det mest underhållande som finns, menar Peter Lindvall.

Kanske är det så. Om vi drar allt till sin spets.

Klart är i alla fall att varken Jämtland Basket eller Adnan Chuk lämnar något åt slumpen. Båda parterna har de senaste åren gjort sig kända för att vilja maximera sina kvaliteter, sina kapaciteter. Att våga förflytta sina mål.

Kanske är denna förmodade relation början till något som kan bli avsevärt bättre än vad en del tror.

Under onsdagen eller skärtorsdagen kan vi få svaret på om det verkligen är Adnan Chuk som gömmer sig i Jämtlands påskägg.

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *