En ny tid börjar

Torbjörn Gehrke har lämnat. Här är Jämtland Baskets nye härförare.

Ryktena talade sanning.

Guldcoachen Adnan Chuk tar över efter Torbjörn Gehrke som headcoach i Jämtland Basket.

Ett treårskontrakt är klart och målet är klart: SM-guld inom tre år och kvalificering för Europaspel.

Nyheten avslöjades på ett ytterst proffsigt sätt. Precis lika proffsigt som den förra nyheten, att RT Guinn förlänger sitt kontrakt med två år.

Då hade studiovärdarna Pär Dahlström och Mikael Bernervall till och med bjudit in RT i studion. Jämtlands lagkapten skrev på kontraktet i direktsändning – ett smått fascinerande grepp som verkar ha gått hem hos ”älgarna” ute i stugorna.

– Ja, det var rätt häftigt att RT skrev på i direktsändning. Jag har hört många glada tillrop på stan. Folk tycker att det var fantastiskt, säger Bernervall, som med sitt vakna och medievänliga sätt passar bra i direktsändning.

Den här gången fanns inte huvudpersonen med i studion, däremot via rörlig bild och ljud på en länk från Genève eller Norrköping (Bloggen är osäker på var Adnan Chuk befinner sig just nu).

Den nye Jämtlandscoachen var mycket glad över att få komma tillbaka till den klubb han spelade för som aktiv.

– Det känns fantastiskt. Både jag och Malin (Aasa) har varit här förut och känner mycket folk i och runt klubben. Jämtland har som klubb tagit steg framåt och jag skulle helst vilja börja jobba redan i morgon, kommenterade Adnan.

”Pecka” Johansson var så nöjd där han stod bredvid Pär Dahlström. Han berättade att mellan 70 och 80 (!!!!) coacher har meddelat sitt intresse att coacha Jämtland.

– Det är faktiskt så många som har hört av sig. Antingen själv eller via sina agenter. De är från Sverige, Skandinavien och ja, hela världen.

Den närmast osannolika siffran på cirka 75 intresserade coacher är ett bevis så gott som något på den position som Jämtland Basket skaffat sig. De senaste årens succe på planen och på läktaren har förflyttat klubben från skuggorna till en framträdande plats på scenen.

Bloggen bollade tankar med Södertäljes guldcoach från i fjol, Ludwig Degernäs. Han hade en hel del intressanta saker att berätta.

– Först vill jag bara säga: jag är i-n-t-e den som Jämtland ska presentera i kväll, haha!

”Ludde” är mycket nära vän med Adnan Chuk. Faktum är att familjerna umgås en hel del.

– Adnan är en toppcoach, säger säger ”Ludde”.

men du är väl den något bättre av er två?

– Haha! Jag gillar inte att ranka så där, men om vi pratar om Jämtland är det en klubb på uppgång. Man har haft två mycket fina säsonger i rad och fått till stämningen i hallen. De har något på gång där uppe. Staden andas basket och Jämtland ser ut att växa ut till en maktfaktor i svensk basket.

”Pecka” Johansson berättade att han och de övriga känner sig lyckligt lottade över att få tag på en sån meriterad kraft som Adnan Chuk.

Bloggen pratade också med en annan basketprofil i kväll – Jonte Karlsson. Vi frågade hur han ser på Chuks inträde i Jämtland.

– Adnan och jag har skilda basketstilar, men jag respekterar verkligen honom för det som han står för. Det här blir bra, men jag tror inte att alla får så lätt med honom, sa Jonte och pekade på den höga kravribba som Chuk lever efter och den kraftfulla ledarstil han representerar.

Vad kan vi då vänta oss av Det Nya Jämtland?

Framförallt detta: Tydlighet, höga krav, noggrannhet, försvarsspel och en struktur från början till slut.

Adnan Chuk är ingen coach som lägger ut spelet på en höft eller låter sitt lag delvis improvisera sig fram. Här är det strama tyglar och ett förutbestämt agerande.

Att ha en Teyvon Myers som lirar anfallsspel efter eget huvud eller en Adam Rönnqvist som kör 100 procent i anfall och 90 procent i försvar är knappast ens ett alternativ i Adnan Chuks värld.

Eller också finns det en öppnande sidoväg även hos hårde Chuk. Kom ihåg att han för två år sedan jagade just Teyvon Myers till sitt Norrköping.

Adam Rönnqvist å sin sida är en sån fantastisk talang och så spelsmart att han självklart borde kunna anpassa sig till en mer styrd roll under Chuk.

Jämtlands nye härförare är en (mycket) stark ledare, med en stor portion integritet. Samtidigt berättade han under presskonferensen , men Chuk att hans roll inte ska överskattas.

– Jag är ingen frälsare. Det jobb som vi måste göra för att ta nya steg måste ske i hela laget och i hela klubben.

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *