Återstart i Israel

Ligaettan Maccabi Tel Aviv, här genom Nate Wolters under en match mot Olimpia Milan i fjol i Euro League, får en chans att fullfölja säsongen och vinna ännu ett mästerskap i Israel. FOTO: TT

Livet börjar återgå till något så när det normala på många platser i världen. Så även inom basketen.

I Israel kommer slutspelet, Winner League, att återstarta 20 juni, med omgång 22. Dock utan publik.

Redan på söndag, 17 maj, kommer ligan att gå in i en ”organisationsperiod”, då spelarna inträder i en karantän på 14 dagar.

Därefter är det fritt fram att börja träna igen för de åtta lagen i Winner League. Maccabi Tel Aviv leder den tolv lag stora ligan med kvoten 19-2.

Det finns dock fortfarande problem. Ekonomiska sådana.

Ligans ordförande Shmuel Frankel säger enligt eurobasket.com att ett brev har överlämnats till Israels regering där man önskar kompensation för det cirka två månader långa spelavbrottet.

– Vi har lovat att dela ut 145 000 euro till varje lag. På söndag kommer lagen att få ett förskott av de pengarna från ligans sponsor, TV-rättigheterna och sponsorer, berättar Frankel.

Också Euro League planerar att avsluta sin liga i sommar. Där ska de sista omgångarna spelas mellan 4 och 26 juli.

Den 18 lag stora serien har avverkat 28 av 34 omgångar. Anadolu Efes (Turkiet) leder före Real Madrid, Barcelona och CSKA Moskva.

Maccabi Tel Aviv är just nu femma i Euro League.

Israel är ett land som hittills lyckats bra i sin kamp mot Coronaviruset. Under söndagsmorgonen var den officiella dödssiffran 247, där 264 personer får hjälp av respirator. Att jämföra med till exempel Sverige som har över 3 200 dödsfall.

Publicerat av

Hans Andersson