Grattis, ”Pecka”

Födelsedagsbarnet i solskenet, utanför Jämtlands kansli.

Bloggen bugar, applåderar och hurrar 51 gånger i dag, söndag, för Peter ”Pecka” Johansson.

Jämtland Baskets mångårige klubbdirektör och en av svensk baskets tyngsta profiler fyller år – och det är en självklarhet att ställa sig i hyllningskören.

Spelare, coach, klubbdirektör, ungdomscoach och central person i Jämtland Basket i nära 30 år. Lojal till 100 procent och en riktig arbetsmyra.

”Pecka” är utan tvekan en av de stora i Jämtland Baskets långa historia. Kanske till och med den största med tanke på vad han genom åren har uträttat för så många.

När det gäller strategisk betydelse för utvecklingen av länets basket finns det kanske bara en annan person som kan jämföras med Johansson.

Krister Blomgren.

Dessa båda herrar har allt sedan 1980-talet haft viktiga roller för länets herr- och damverksamhet. Först som spelare. Sedan som coacher, sportchefer och/eller klubbdirektörer.

”Pecka” kom till Jämtland runt 1990. Värvad från KFUM Linköping. Som energisk, vältränad och målinriktad pointguard blev han en viktig faktor för Jonte Karlssons och sedan också för John Dieckelmans lag.

Efter en utflykt till Göteborg och spel med New Wave, återvände PJ till Jämtland i slutet av 1990-talet. Han fick direkt jobb som klubbdirektör, en roll han med stor framgång har verkat i sedan dess.

Jämsides har han även hoppat in som headcoach vid flertalet tillfällen.

Peter Johansson framifrån och i profil på
Henrik Flygares fiffiga bild.

”Pecka” även lagt ned otaliga timmar som ungdomscoach. De största meriterna är den historiska segern med P98 i internationella Scania Cup samt JSM-silvret mot Luleå BG med samma grabbar.

Huvuduppdraget de senaste 20-22 åren har ändå varit som klubbdirektör, i den så viktiga rollen som operativ ansvarig. En av de viktigaste uppgifterna i jobbet är som chef för marknadsarbetet. Alltså kontakten med alla samarbetspartners.

En speciell bild från Sporthallen. Jämtland Baskets ordförande och klubbdirektör hugger båda efter bollen. Erik Westin till vänster och ”Pecka” Johansson till höger.

”Pecka” Johansson har förstås också stuckit emellan med diverse andra uppdrag. Till exempel som inhoppande speaker både i SBL och för Jämtland U i division 1. Men även för ÖB damer.

Förutom arbetet i Jämtland Basket finns födelsedagsbarnet även med på hög nivå i SBL. ”Pecka” är en av de ledande personerna i Tävlingskommittén.

Vid 51 års ålder är han redo att skriva ett nytt kapitel i sitt och Jämtland Baskets liv. Det handlar om att försöka ta nästa steg och avancera till SM-finalnivå – och kvalificera sig för spel i Europa.

Det är det uttalade treårsmålet i samband med rekryteringen av Adnan Chuk som ny headcoach efter Torbjörn Gehrke.

Ps: För den yngre läsekretsen som kanske inte har stenkoll på historien, ska vi upplysa om att Peter Johansson faktiskt har vunnit SM-guld som spelare. Det inträffade under tiden i Göteborg och med New Wave.

Publicerat av

Hans Andersson