Först Zekovic – sedan Johansson

Tillbaka i fadershuset.

Daniel Johansson.

… och önskereprisen.

Efter den uppmärksammade värvningen av Anes Zekovic blir det en annan landslagsmeriterad svensk spelare som tar nästa plats i Jämtland Baskets nybygge.

Båda verkar vara något av favoritspelare hos Adnan Chuk. Funktionella och mobila, trygga i att spela på flera positioner, försvarsstarka och utrustade med fina händer.

Daniel Johansson blev alltså onsdagens huvudperson i Jämtland Baskets webb TV-sända presskonferens. Den sedan länge förväntade och efterlängtade återkomsten från Nässjö blev då offentlig.

Det här är verkligen en önskerepris för alla som har något att göra med Jämtland Basket. Daniel J är på många sätt en drömspelare för både lagledning, medspelare och publik.

Adnan Chuk – som fanns med i bild från Norrköping – var väldigt nöjd med värvningen. Han beskrev 22-åringen som en modern basketspelare som kan hantera flera positioner och med en basketintelligens av hög klass.

Så är det. ”Peckas” äldsta son har kvaliteter som få andra i den svenska 98-kullen. Den utvecklade spelförståelsen, den multikompetenta tekniken och förmågan att läsa spelet i förväg betyder att han ofta tar rätt position och beslut.

Med sina 201 centimeter och sin fina rörlighet har Daniel Johansson allt som behövs för att gå riktigt långt. Egentligen fattas det bara en sak för att han ska ta nästa stora steg.

Modet att ta för sig och skapa i offensiven.

Eller ska vi säga en tuffare attityd med bollen.

Om Adnan Chuk lyckas få Daniel J att släppa på lite av den mentala blygseln – ja, då har Jämtland Basket helt klart en spelare som kan följa Olle Lundqvist upp i Sveriges A-landslag.

Det var också det här som Adnan Chuk påpekade i gårdagens intervju med Per Dahlström. Chuk menade att Jämtland kan vara ett trappsteg på vägen mot något större för Daniel Johansson.

Lita på att både han och Oliver Gehrke noga observerar vad kompisen Olle Lundqvist lyckats med i Spanien. Självklart kittlar det hos dem båda att följa i Lundqvists fotspår och testa en utlandskarriär.

Först är det dock Jämtland Basket som gäller för åtminstone Daniel Johansson, som berättade att han känner sig mycket taggad. Ända sedan de första kontakterna med Adnan Chuk har han upplevt att det har klickat.

Daniel J är en given spelare i framtidens Jämtland. En egen produkt, en spelare som publiken känner igen, en spelare som redan har ett brett nätverk i staden.

Han blir den fjärde spelaren i nästa års Jämtland. Den femte kan bli lillebror Adam. I så fall minst lika roligt. Adam har haft en väldigt bra och utvecklande säsong i Norge och är nu redo för en större roll i SBL.

Till sist. Vi måste återigen lyfta på hatten för det sätt som Jämtland Basket jobbar gentemot sin publik.

Matcharrangemangen har i flera år varit fantastiska och samma sak gäller hur klubben agerar i allehanda sociala kanaler. Det är ambitiöst, proffsigt, kreativt och tilltalande.

Nils Johansson, Per Dahlström, Magnus Wattman och de övriga har lyckats skapa produktioner som på alla sätt verkar gå hem hos allmänheten.

Onsdagens webbsändning var ett lysande exempel på det. Det är också roligt att se hur Dahlström och den alltid på hugget varande Mikael Bernervall blir allt mer bekväma framför kameran. Deras inledande samtal där de bollade funderingar, tankar och frågor kändes naturligt och avslappnat.

Ja, så där lättsamt och småtrevligt som gör att det blir behagligt att titta på.

Allting som görs av TV-teamet, eventgruppen och det som läggs ut på diverse forum, verkar bottna i en sällan skådad entusiasm. Ja, en form av ren och skär glädje över sporten, laget, klubben. Den här entusiasmen skapar produkter som inte bara är tilltalande utan också av hög kvalitet.

Att döma av alla så kallade interaktioner (samverkan eller umgänge) som vi ser växa fram på sociala medier har Jämtland Basket byggt upp en relation som aldrig förr med sin publik.

Det här kan i längden vara väl så dyrbart som vissa sponsoravtal. Den här typen av relationer har en förmåga att bli så hållbara att det på sikt faktiskt kan göra skillnad.

Publicerat av

Hans Andersson