Det nya pusslet

På väg in?

Det var ju väntat, men smärtan är ändå påtaglig när en Jämtlandsfavorit lämnar. Speciellt efter sex år.

Gustav Hanssons tid i Jämtland Basket är nu definitivt slut. Köping blir nästa adress.

”Jotti” Nikolaidis ersätter alltså Lukas Friberg (som återvänder till Uppsala) med Hansson. En 25-årig 1-2:a mot en annan 25-årig 1-2:a. Skillnaden är väl att Friberg är fem cm längre.

Gustav Hansson kommer att tillföra energi, fart och en proffsig inställning. Men även ledarskap. Det tror i alla fall Torbjörn Gehrke.

– Om ett antal år kommer Gustav att vara samma typ av ledare som RT och Jaan (Puidet) är nu. Han har samma typ av värderingar, men är kanske lite mer blyg just nu. Men vänta bara. ”Guz” kommer att bli en ledare utan dess like, menar Gehrke.

Med Gustav Hansson, Niklas Larsson, John Brändmark och Mikael Axelsson har Köping fyra klart kompetenta svenskar.

Gustav själv medger att det har varit lite krångligt att välja ny förening.

– Det är alltid svårt när man ska byta klubb, men jag kände att Köping var det bästa alternativet.

Under tiden jobbar Adnan Chuk och ”Pecka” Johanson med att fylla hålet efter ”Guz”. Allt tyder på att valet faller på en hemvändande Adam Johansson.

Det skulle kännas väldigt bra om den unge guardtalangen återvänder till fadershuset. Precis som storebror Daniel.

”Peckas” yngste son är en äkta Jämtlandsprodukt, han har stor potential, han är ambitiös och han kommer från en riktigt bra säsong i Norge. Han fick en stor roll i Gimle och faktiskt näst mest speltid i laget.

AJ utvecklades på alla sätt, inte minst i den defensiva biten. Coachen Audun Eskeland lade stor tonvikt på det aggressiva försvarsspelet, gärna över hela banan.

Det Bloggen ändå ser mest hos Adam Johansson är hans offensiva egenskaper. Han har spännande kvaliteter i sin funktionella boll- och passningsteknik, för att inte tala om den utvecklade ”split vision” som präglar honom.

Det han främst behöver vässa är försvar och fysik. Det är dock saker som är avsevärt lättare att förbättra med tiden. Att träna upp sitt spelsinne är närapå omöjligt om man inte har fått med sig det från ungdomsåren.

Adam Johansson blir i så fall den femte spelaren i Jämtlandstruppen. Parallellt samtalar ”älgarna” med flera andra spelare. Adnan Chuks högsta önskan är att kontraktera ytterligare någon eller några svenska spelare av landslagsklass.

Jämtlands headcoach berättar att han har många namn i huvudet just nu. Det blir så när han får ideliga samtal från spelare och agenter.

– Deras intresse beror kanske också på att många länder har hårda regler om karantän och agenter därför sitter sysslolösa. De passar på att försöka sälja in sina spelare, säger Adnan Chuk som i allt detta har sin linje klar.

Han tänker inte lockas in i någon ”fälla”.

Precis som Torbjörn Gehrke verkar han INTE vara intresserad av att värva ”namn”. Adnan Chuk kommer förmodligen att tacka nej till varje spelare som ”bjuds ut” eller som vill komma till Jämtland som ett reservalternativ.

Det låter helt rätt.

Det här borde förstås vara en självklarhet för alla coacher, men samtidigt är det lätt att tumma på den linjen om man plötsligt har storfångst på kroken.

– Vi vill ha spelare till Jämtland som absolut vill vara här, menar Adnan.

I dagsläget har han en gedigen lista med svenska namn. Bland annat Olle Stumer och John Pålsson, som han gärna vill behålla i Jämtlandstruppen.

Det låter också väldigt bra.

Efter beslutet att nobba Gustav Hansson, Oliver Gehrke och Max Tandberg Vall är Stumer och Pålsson extra viktiga att behålla. Två intrimmade spelare som dessutom är unga och formbara (20 respektive 21).

Precis som Adnan Chuk har berättat tidigare är fokus nu på att kontraktera svenska spelare. Gärna de som man känner till.

De återstående tre importerna (bredvid Tavrion Dawson) skjuts på framtiden.

Dessförinnan hoppas Chuk också göra klart med sina två assisterande coacher. Han vill gärna ha mer än en (”ju fler ögon desto bättre”).

Wiktor Buszka, här bakom Torbjörn Gehrke, kan bli en av två assisterande coacher till Adnan Chuk.

Wiktor Buszka kan bli en av dem. Han är dessutom redan i arbete. Han leder nämligen träningarna för de spelare som finns i Östersund.

– De killarna kör på bra just nu. Wiktor och Tomas Näsholm ansvarar för olika delar i den träningen. Vår förhoppning är att Wiktor fortsätter i laget, berättar Chuk som har mycket gott att säga om den polskfödde coachen, inte minst hans arbetsmoral.

Målet är att inom kort kunna presentera Buszka och ett antal spelare.

– Jag önskar att vi hade elva spelare klara redan nu, men det är ett pussel så vi tar en bit i taget.

Med tanke på det stora, externa intresset att komma till Jämtland, kan det ta tid innan Chuk och kompani kommer till skott. Ju fler alternativ, desto mer att fundera på. Så brukar det ju vara.

Ska vi gissa eller hoppas på en ny presskonferens till veckan. Det vore ju en jättefin ”tradition” att hålla i. Ett namn per vecka, samt lite rundsnack och information. Det är också ett bra sätt att hålla grytan kokande.

Publicerat av

Hans Andersson