Dragkampen om stjärnan

Många jagar. Vem vinner dragkampen?

Luleå verkar leda kampen om att få Adam Rönnqvist till sitt lag.

Åtminstone är det den tolkning som Bloggen gör efter vårt samtal under måndagen (läs gärna reportaget i ÖP/LT). Rönnqvist pekar på fördelen att stanna hemmavid bland föräldrar och svärföräldrar nu när han har bildat familj.

Det är självklart en klok åsikt och ett tungt vägande skäl.

– Det gäller att se helheten, säger Rönnqvist som berättar om hur det är att vara Sveriges kanske mest jagade spelare.

”…svårt att bestämma sig” säger Adam Rönnqvist.

– Det är kul, men när det är flera klubbar inblandade blir det svårt att bestämma sig. Det är som för Gustav Hansson. Han hade det krångligt (innan han valde Köping).

Till slut lär det kunna bli storleken på kontraktet som blir avgörande. Där har Luleå nog en stor fördel, med sin stabila ekonomi. Ja, Luleå har hur många fördelar som helst – basketcentrum som man är i Sverige.

Det som Norrköping och Jämtland möjligen kan kontra med är en bärande roll samt ett flerårskontrakt. Om Mikko Riipinen och Adnan Chuk skulle be sina styrelser att gräva djupt och erbjuda ett två- eller treårskontrakt – ja, då finns det kanske en liten chans att utmana Luleå.

Klart är i alla fall att Adam och sambon Emma Strand stortrivdes förra gången de bodde i Jämtland. De kände sig uppskattade och verkade direkt ha hittat rätt i ”älgarnas land”. Kärleken och värmen från supportrarna blev kanske till och med en överraskning för Rönnqvist, som gärna lyfter fram känslan att spela inför en fullsatt ”Bruce Arena”.

– Intresset i staden verkar också bara växa och växa, säger han.

Nu väntar ett antal veckor där familjen ska väga för- och nackdelar. Samtidigt vänta in eventuella utlandsbud. Den drömmen lever fortfarande, även om den måhända har falnat något.

Med en nyfödd dotter krävs det nog en överlägsen lösning för att familjen Rönnqvist ska våga testa sina vingar.

Här kommer en vild gissning: kan det vara så att Torbjörn Gehrke överväger att ge Adam Rönnqvist ett bud från Racing Luxemburg?

Det skulle kunna vara den idealiska flytten. Ett stabilt land rent levnadsmässigt, med bra ekonomi, korta resor och framförallt ett äventyr som kompenserar den basketmässiga kvaliteten.

”Lyxen och äventyret i Luxemburg” framför tryggheten i Norrbotten – kanske det vore något i slutfasen av karriären.

Jämtland Baskets fortsatta truppbygge involverar även posten som team manager. Där är populäre Sune Pettersson aktuell att fortsätta.

– Jag kommer att besluta mig i slutet av månaden, berättar Pettersson.

Publicerat av

Hans Andersson