Doremus Bennerman

Den legendariske mannen är tillbaka. FOTO: EVA AXSTÅL

Vi trodde på att det skulle presenteras en ny guard i form av Adam Johansson, men det blev en helt annan.

Doremus Bennerman.

Eller DB, som i Den Bästa.

Doremus Bennerman är inte bara Den Bästa basketspelaren någonsin i Jämtland Basket. Han är Den Bästa någonsin i svensk basket.

Det säger vi faktiskt utan att tveka (även om vi är lite part i målet).

Världens kanske mest kända idrottsarena – Madison Square Garden i New York. Det var här som Doremus Bennerman briljerade med 51 poäng för Siena i tredjeprismatchen mot Kansas State i en NCAA-turnering. Fyra av USA:s bästa collegelag var med och Doremus var ”kungen av Madison”. FOTO: TT

Som en liten parentes för att stärka vår tes: vet ni vilken spelare som lyckades överta Bennermans poängrekord (college) för basket i Madison Square Garden?

Michael Jordan.

Dessförinnan var det Jämtlands nye andrecoach som var kungen i Madison. Doremus Bennerman sköt i 51 poäng för sitt Siena college i ett Final Four-inbjudningsspel i NCAA, i början av 1990-talet. Han blev även vald till MVP i denna turnering.

Michael Jordan knäckte Doremus Bennerman och hans rekord i Madison Square Garden. FOTO: TT

Sedan kom Michael Jordan och övertog rekordet. Men det kan förmodligen ”Dee” svälja med tanke på hur allt utvecklade sig…

Det är alltså Doremus Bennerman som är utsedd att assistera Adnan Chuk, med Wiktor Buszka som en trolig tredjeman. Det är i alla fall Jämtlands önskemål i den nya coachstaben.

Chuk, Bennerman och Buszka.

En född i Bosnien. En född i USA. En född i Polen.

Vilken härlig blandning.

Under sina glansdagar. Fart, kontroll och effektivitet. Här mot Södertälje och Rikard Eriksson. FOTO: LT

Onsdagens studiosändning från Jämtland Basket var återigen ett jättelyft i den annars grå och sportbefriade vardag vi lever i just nu. Glädje och basketsnack. Nyheter och fokus på ett lag och en liga som Jämtlandspubliken håller högt.

Pär Dahlström och Mikael Bernervall – som var bättre än någonsin – hade klubbdirektör Peter Johansson i studion. Sedan kom huvudpersonen själv in och satte guldkant på hela sändningen. Vi fick även se Adnan Chuk i rörlig bild. Han gav kloka och intressanta svar och analyser på Bennermans roll, hans egenskaper och hur han ser på samarbetet.

Totalt sett återigen en mycket sevärd och bra produktion från Nils Johansson med team. Det här med Onsdagsstudion håller på att bli ett måste för oss som älskar basket.

Hur ska vi då se på Den Stora Nyheten i går?

Kan DB göra något i stil med det han gjorde som spelare i Jämtland?

Kan han överföra sina kvaliteter som spelare till coachbänken?

Ja, Adnan Chuk verkar tvärsäker. Han menar att det vore oerhört synd att inte ta vara på den kunskap som 48-åringen har. Chuk har spelat med Bennerman i Jämtland, han vet vilka kvaliteter han hade som spelare, vilken enorm basket-IQ han har och vilka resurser som ryms i honom.

Adnan Chuk håller helt enkelt DB mycket högt och ser i honom kvaliteter som kan göra Jämtland Basket ännu bättre.

Rekryteringen av Doremus känns onekligen som ett kap. Vi pratar här om en person, en före detta spelare med stjärnglans som ingen annan i svensk basket.

DB är en av de största någonsin i jämtländsk idrott. Ett fullblodsproffs, en poängmaskin och en publikfavorit som fick kreti och pleti att applådera av beundran.

Värvningen är också ett bevis på vilken slagkraft som Chuk själv har. Bloggen tror inte att det finns särskilt många andra som hade kunnat locka DB tillbaka till en sån här extrem basketroll.

Dels som assisterande coach, dels som chefsinstruktör på Östersunds BG.

Lika stort det är att få tillbaka tidernas mest älskade basketprofil till Jämtland – lika mycket beröm måste gå till Adnan Chuk för hans målmedvetna jobb att göra det möjligt.

Det här innebär att Doremus Bennerman lämnar familjens blomsterföretag och även skjuter flytten till USA på framtiden.

En stor förändring i hans liv.

Nu ska det bli grymt intressant att se fortsättningen.

Blir det succe?

Får Doremus blodad tand och kör vidare med Jämtland ett andra – och kanske även ett tredje år?

Klart är i alla fall att Chuk och Jämtland redan nu har lyckats leverera en smällkaramell av stora proportioner.

Att få tillbaka Den Bästa i en högst aktiv roll i klubben känns som rena bingovinsten.

Publicerat av

Hans Andersson