Vi gratulerar Sören Westin

Firar sin födelsedag i dag, tisdag.

I dag hurrar vi extra mycket för Sören Westin.

Jämtland Baskets förre ordförande och numera ”dubbelarbetande” chef för SBL (Svenska Basketligan) och jämtländska BKV, fyller år.

67 år.

Sånt får inte glömmas bort. Speciellt inte när det handlar om en person med en sån betydelse.

Sören Westin är nämligen ingen ordinär medlem i basketfamiljen. Han är inte ”en i mängden”.

Den Ångermanlandsfödde basketprofilen har i många år haft en huvudroll i Jämtland Basket. Som ordförande har han envetet och med stor inlevelse drivit arbetet i fronten, både i med- som motgång. Sören har på alla sätt varit en stor betydelsebärare i klubbens alla skiftningar.

Hans bidrag till utvecklingen och stabiliseringen av klubben har i många år varit mycket stora. Han har inte bara varit det där skickliga styrelseproffset som med lätthet och elegans kunnat hantera styrelse- och årsmöten. Nej, här talar vi också om en basketledare som verkligen kan sporten inifrån.

Sören Westin, här tillsammans med Åke Ljusberg, en flitig åskådare på Jämtland Baskets matcher och en av 100-talet medlemmar i BKV. FOTO: EVA AXSTÅL

Kunskap, engagemang, mod och uthållighet är fyra ord som tämligen väl betecknar Sören Westins mångåriga gärning i Jämtland Basket och i andra uppdrag i svensk basket.

Hans kvaliteter är så pass stora att han även uppmärksammats nationellt. Sören är sedan en tid tillbaka ordförande för SBL, alltså Svenska Basketligan. En väldigt ansvarsfylld post, speciellt i dessa tider, när det gäller att fatta rätt beslut för att parera konsekvenserna av pandemin.

Tre av de tyngsta ledarna i svensk basket. Generalsekreterare Johan Stark, förbundsordföranden Mats Carlson och SBL-basen Sören Westin.

Parallellt med ledningen av SBL har Sören Westin även tid och ork att stå längst fram i arbetet med BKV, Basketkorgens Vänner. Den här stödföreningen till Jämtland Basket började i blygsam skala och hade då kanske till viss del en mer social funktion, men på senare tid har den successivt vuxit i styrka och betydelse.

Sören Westin och delar av den förra styrelsen i BKV.

BKV har med sina cirka 100 medlemmar blivit en viktig aktör i Jämtlands basketfamilj. Både som ekonomisk spelare och som social medaktör när det gäller att stärka banden hos publiken. BKV bärs förstås upp av hela styrelsen, men det går inte att undvika den vikt som Sören Westin haft och har för dess välmående.

Trots heltidsjobb på annan ort och ständiga resor, men även andra uppdrag har han ändå prioriterat att jobba med föreningen. Det vittnar om att hjärtat för basketen och för klubben är extremt stort.

Sören Westin är helt enkelt en sån där baskethjälte som är ett måste för att en klubb ska kunna fungera och ta steg framåt.

Till sist vill Basketbloggen önska en riktigt trevlig födelsedag. Hoppas att tårtan smakar bra.

Ordförande både i SBL och i BKV.

Publicerat av

Hans Andersson