Läget i Jämtland Basket

Ingen utländsk spelare från i fjol är avskriven i Adnan Chuks lagbygge.

Efter presentationen av Adam Johansson tar Jämtland Basket nästa steg i sin rekryteringsprocess.

Nästa vecka kan det bli påfyllning i truppen. Men det är fortfarande inte säkert. Förhoppningar är en sak, verkligheten kan vara en helt annan.

Det är speciellt svårt att skissa på datum när förhandlingar kan vara klara vad gäller svenska nyförvärv och utländska spelare.

– Det kan ta tre dagar, tre veckor eller en och en halv månad. Vi avvaktar marknaden och väntar hellre för att hitta den rätta istället för att chansa, säger Adnan Chuk.

Jämtlands nye headcoach är nöjd med lagbygget hittills. Många positioner är täckta. Dessutom med spelare som kan svepa över flera roller. Den biten verkar bara bli mer och mer viktig.

Allsidighet och multikompetens är hårdvaluta. Att enbart kunna hantera en position är inte modernt längre, såvida man inte är extremt skicklig på just sin bit.

En utpräglad center, med storlek, tyngd och exceptionella kvaliteter, kan till exempel vara värd att satsa på. Utan att man behöver titta på spelarens eventuella svagheter.

Ytterligare sju spelare ska in i Jämtlands lagbygge. Troligen fyra svenskar och tre USA-förvärv.

Alla utländska spelare från i fjol finns fortfarande med i planen. Ingen är avskriven. Men Chuk menar att löneanspråken från spelarna allmänt sett måste komma ned en bit innan konkreta förhandlingar kan påbörjas.

– Klubbarna lider mycket och nu är det tufft på riktigt. Det måste spelarna förstå, även om de även tidigare har hört retoriken från klubbar som har sagt att tiderna är svåra och att de inte kan erbjuda toppkontrakt.

Jämtland spanar ganska brett över marknaden och har inte satt ned foten på en exakta spelartyper än.

Rekryteringsarbetet leds av Chuk och ”scoutkungen” Bo Wagenius, men självklart finns också Doremus Bennerman och Peter Johansson med i bilden.

Bennermans nya tjänst som andrecoach och instruktör på Östersunds BG börjar officiellt 1 augusti. Vad gäller BG kommer han att ansvara för tre-fyra morgonträningar samt en del administrativt jobb.

Tiden fram tills dess handlar om att planera och sätta sig in i skoljobbet, men också att synkronisera sig med Adnan Chuk i uppdraget som andrecoach.

– Vi pratar med varandra i stort sett varje dag och har gjort så i tre-fyra veckor, berättar Chuk.

Om vi försöker bli mer konkret: vad kan hända i helgen och i nästa vecka?

Just nu verkar två saker vara högst upp på ”göra-listan” eller åtminstone ligga närmast en lösning: att få klart med Wiktor Buszka som tredjecoach och att få besked från Sune Pettersson om rollen som team manager.

På spelarfronten är det främst tre namn som officiellt är aktuella.

John Pålsson och Olle Stumer från fjolårstruppen samt landslagsmannen och power forwarden Alexander Lindqvist som ett nyförvärv utifrån.

Vad gäller externa, svenska förvärv lär det inte hända något än. Men Jämtland är beredda att slå till om något ”extraordinärt” skulle hända.

Hur är det Adnan: känner du pressen från Per Dahlström och Mikael Bernervall att lösa en nyhet per vecka så att de kan fortsätta med ”sin” onsdagsstudio?

– Haha! Det vore ju roligt att kunna ha det så, men då får de gärna frigöra lite pengar också så att vi kan värva.

Spelprogrammet i SBL kommer att bli klart inom kort. De nio lagen för just nu vidare diskussioner om det hela och enligt säker källa bör programmet bli klart senast om några veckor.

Utgångsläget är att spela fyra matcher mot varje lag, alltså 32 omgångar.

För vidare diskussion i alla fall. Gissar att vi blir klara första delen juni.

Publicerat av

Hans Andersson