Wetterbygden vågar inte

Tillbaka i en niolagsserie.

Wetterbygden vågar inte fullfölja sin anmälan till SBL.

Klubben har inte råd med spel och drar sig därför ur ligan. Coronasmällen har slagit undan benen för Smålands andra ligaklubb bredvid Nässjö.

Klubbdirektör Thomas Ekström är ledsen, men inser att utan pengar kan hela föreningen köra i diket.

– Vi tar ansvar fullt ut och stiger ned en nivå för att rusta upp oss. Man har ju varit med om klubbar som gasar tills de kör av vägen. Vi ville inte gå i fällan och trampar därför på bromsen i god tid, säger han till TT.

Beskedet är väldigt trist, speciellt sedan Fryshuset precis fyllt luckan efter Djurgården. Nu är SBL tillbaka i en niolagsserie, vilket inte känns som en riktig liga.

Det här kommer att påverka negativt, åtminstone kommande säsong. Därefter får vi tro att SBL är tillbaka med minst tio lag.

Kanske med ett nysatsande Uppsala som lag 10 eller varför inte Wetterbygden, som förhoppningsvis bara behöver en säsong för att slicka såren. Ett tredje alternativ kan vara Alvik eller Högsbo.

Jämtland Baskets klubbdirektör Peter Johansson är också besviken över Wetterbygdens avhopp.

– Det är tråkigt. Vi har ju jobbat för 10 lag eller fler. Vi hoppas att det finns rejält tryck från Superettan att vilja avancera till SBL till säsongen 21/22, säger han.

Pecka” Johansson, i mitten, berättar för Bloggen att en niolagsserie ger sämre förutsättningar för Jämtland Basket. Orsaken är att klubben drar in mycket pengar på sina hemmamatcher.

Ligan kommer dock att behålla spelschemat där lagen möter varandra fyra gånger. Det blir därmed 32 matcher istället för 36.

Två mindre hemmamatcher för varje lag, vilket speciellt drabbar klubbar som drar mycket publik. Luleå, Jämtland, Borås och Norrköping gillar förstås inte det här.

– För vår del blir det något sämre förutsättningar i och med att vi får färre matcher, säger ”Pecka” Johansson.

En spontan reflexion är att Jämtlands klubbledning härmed måhända skissar på att korrigera sitt lagbygge. Minskade inkomster kan mycket väl innebära att Adnan Chuk kanske bara väljer att starta säsongen med enbart två eller tre utlänningar.

Det kan vara klokt. Hellre en billigare trupp i säsongsstarten och sedan en eller två utländska förstärkningar till det slutspel som Jämtland ändå bör ta sig.

Klubbar som hoppar av Ligan är tyvärr ingen ovanlighet. Frågan är om det beror på ett systemfel med utformningen eller om för många svenska basketklubbar har för svag ekonomi.

Kanske behöver SBL-ledningen, med ordförande Sören Westin i spetsen, överväga att dela upp ligan i en A1- och en A2-grupp.

Coronaeffekterna lär kunna påverka klubbarna även inför 2021/22 och då gäller det nog att sänka den ekonomiska tröskeln. Åtminstone under ett eller två övergångsår.

Beskedet från Dennis Aulanders klubb bör betyda att SBL-ledningen redan nu bestämmer sig för en framtida färdriktning. Att skissa på att utöka ligan till 12 lag i närtid känns inte rätt.

Hellre då att klubba ett scenario med tio lag a’ 36 matcher och hålla kvar det ett antal år. Inte förrän SBL verkligen är säker på att det finns minst tolv klubbar med ekonomiska muskler bör man överväga en sådan utökning.

Då är kanske också en A1 och A2 det optimala. Det skulle innebära 20 matcher inom den egna gruppen, samt 12 matcher (dubbelserie) mot lagen i den andra gruppen. Totalt 32 omgångar.

Superettan nästa år kommer att innehålla 13 lag. Från division 1 norra, där Jämtland U återfinns, flyttas Uppsala och Ockelbo upp ett snäpp.

Publicerat av

Hans Andersson