Släpp fram Jonte och Stumer

Förbundets nye ordförande? FOTO: TT
Förbundets nye generalsekreterare? FOTO: LT SÖDERTÄJE

Svensk basket står inför en omfattande rockad i ledande ställning.

Fyra stora profiler lämnar sina poster, varav två på de tyngsta positionerna.

Ordförande Mats Carlson och generalsekreterare Johan Stark ska ersättas, liksom lojala och mångåriga duon Lena Wallin-Kantzy och Per Källman.

Den stora frågan är vilka som ska ersätta Carlson och Stark?

Bloggens förslag är (som många andra redan har fört fram): Jonte Karlsson och Per Stumer.

Två Södertäljegrabbar som är sprängfyllda av kunskap och ledarkvaliteter. Som dessutom är i en ålder (63 respektive 53) där de förhoppningsvis känner sig mogna att kliva av från det ambitiösa ”ekorrhjulet” på den privata arbetsmarknaden och ägna sina sista år åt att hjälpa svensk basket.

Jonte är tillbaka i Volkswagens organisation och även om han verkar trivas som fisken, tror vi att tävlingsinstinkten är större i basketsporten…

Stumer är sedan 2008 utlandsplacerad i Turkiet för Scania. Säkert ett fantastiskt uppdrag för en energisk och nyfiken tävlingsmänniska som Stumer. Men som generalsekreterare för blågul basket skulle han få en minst lika sporrande uppgift.

En extra motivationshöjare är nog också det faktum att Per Stumers båda söner Olle och Peter numera återfinns i svenska klubbar (Jämtland och Nässjö).

Med Karlsson och Stumer på de två högsta posterna skulle svensk basket få en ytterst förtroendeingivande ledning som både kan och vågar ta de rätta besluten.

Det här är personer med djup och nödvändig insikt, som kan sporten utan och innan. Både på klubb- och landslagsnivå. Som förstår både breddens och elitens behov. Som till sin natur och sin gärning är progressiva. Som helt saknar ”mellanmjölkstänk” i sin övertygelse om vad som behövs för utveckling.

Karlsson och Stumer har dessutom erfarenhet av internationellt spel på högsta nivå – vilket är en oerhörd fördel i dessa roller. De förstår vilka kraven är för att på allvar utveckla landslag och enskilda spelare.

Två av tre lämnar. Johan Stark och Mats Carlson (till vänster) kliver av från Svenska Basketbollförbundet. Stark blir ny generalsekreterare i svensk hockey, medan Carlson med ålderns rätt kliver av Sören Westin krigar dock vidare i sin roll som ordförande för SBL.

Nu är utmaningen att presentera de här jobben på rätt sätt för Karlsson och Stumer. Att ge herrarna den frihet och utrymme som behövs. Inte sätta några sorts handbojor på dem i ivern att de ska inlemmas i någon slags ”politisk korrekthet”.

Jag gissar att Jonte Karlsson och Per Stumer kommer bäst till sin rätt i ”öppna landskap”. I en roll där de till stor del själva får forma sitt arbetssätt, sitt sätt att tackla framtiden och hur svensk basket ska utvecklas.

Att den övriga ledningen på allvar kan foga sig i vad dessa herrar säger. Att det finns så pass mycket ödmjukhet och respekt för deras kunnande och åsikter att man kan låta expertisen peka ut riktningen. Och därefter hitta en samsyn i arbetet.

Tyvärr tror jag att just det här kan vara det stora problemet. Befarar att Karlsson och Stumer är för starka. För radikala och konkreta. Har alltför ”hög röst”. Saknar den ”politiska korrekthet” som ofta krävs i stora organisationer.

Risken är därför att förbundets ”valberedning” går på den säkra linjen. Sitter still i båten. Tar några ”ja-sägare”.

Det vore verkligen att slösa bort två av de största kunskapsbankerna i svensk basket.

Publicerat av

Hans Andersson