EXKLUSIVT: ”Jag älskar Jämtland”

Leendet är inte påklistrat. Thomas Massamba älskade verkligen tiden i Jämtland Basket.

Samma dag som Thomas Massamba officiellt blev klar som ny pointguard i storklubben Phoenix Brussel fick ÖP och LT:s Basketblogg en exklusiv intervju med honom.

Den förre Jämtlandsspelaren öppnade verkligen upp sitt hjärta när vi samtalade.

Till exempel om tiden i Jämtland Basket.

– Jag blev överraskad av publikens fantastiska stöttning och intresse. Trots att vi förlorade sex, sju matcher i rad slutade folket aldrig att komma på matcherna. På andra ställen där jag har varit kunde publiken sluta komma om vi förlorade två i rad, men i Jämtland var det nästan fullsatt hela tiden.

– Folket gav inte upp. De pratade med oss på stan och sa att de trodde på oss ändå. De berättade att de såg potentialen. Det var som att publiken bar vår smärta och stod med oss i striden. När vi sedan vände och vann lika många matcher i rad var det ungefär som att det var vi tillsammans som gjorde det.

Publikens massiva stöd gjorde ett bestående intryck på den 35-årige guarden.

– Det var fascinerande att se hur folket kom till hallen en och en halv timme innan matcherna. Jämtland som klubb har alla chanser att växa. Intresset finns, menar Thomas Massamba som är helt öppen med sina känslor till ”Älgarna”.

– Mitt hjärta var i Jämtland. De tog hand om mig och behandlade mig som en del av sin familj. Jag älskade verkligen staden och landskapet. Att till exempel på 20 minuter få kunna komma ut till vattnet och friheten var fantastiskt.

En av hans mest minnesvärda matcher kom 28 februari, mot sin gamla klubb Luleå. En fullsatt ”Bruce Arena” (1 700 åskådare) fick se något av säsongens höjdpunkt.

Massamba och hans Jämtland gjorde nästan allting rätt. Man levererade en totalinsats i alla stycken. Energi, kraft, snabbhet, precision – ja, allt föll på plats. Seger med 91-71 i en match där Jämtland var bäst i nästan allt.

44-25 i returer.

24-14 i assists.

57 mot 45 procent på tvåorna.

44 mot 40 procent på treorna.

93 mot 50 procent från strafflinjen.

Mitt i allt signerade debuterande Modestas Kumpys en sensationell premiärinsats med 19 poäng, 4 returer och 3 assists.

Thomas Massamba är en klassisk bakplansledare, en som styr och ställer. ”Jag är inte den som gör 20 poäng, men jag kan leda ett lag” säger han.

Det var en sån där match där publiken seglade på moln när de gick hem på kvällen.

Allt gick så smort att Thomas Massamba inte behövde gräva alltför djupt i sin verktygslåda.

– Det var där i februari-mars jag började hitta lite av min rytm. Jag var inte alls i form när jag kom till Jämtland. Jag hade inte spelat på länge. Om vi hade fått fortsätta i slutspelet tror jag att det hade kunnat gå riktigt bra. Vi hade så många kroppar och ett så bra lag att det skulle ha kunnat bli SM-guld, menar han.

Han berättar att han absolut hade kunnat stanna kvar i Jämtland Basket. Gärna med något kombinerat coachuppdrag i division 1-laget.

– Mot slutet av säsongen kändes det så bra. Det var då känslan kom: det är här jag vill vara och det är här jag kan tänka mig att avsluta karriären.

Det här med att träna ungdomar är något som Thomas håller väldigt kärt. Det finns så att säga i hans basketmässiga DNA. Han håller varje sommar basketläger för barn och ungdomar och sporras av att hjälpa unga spelare att bli bättre.

I år hade han planerat ett åtta veckor långt läger, men på grund av pandemin har han fått korrigera sina planer. Det blir träning, men inte i samlad grupp utan individuellt.

– Jag har en ambition att ta min kunskap vidare till ungdomarna, att utveckla dem. Den tanken fanns om jag skulle ha stannat i Jämtland.

Thomas berättar om de visioner han hade efter säsongen. Ett vägval var att kunna stanna kvar i Jämtland Basket, att skriva ett långtidskontrakt, fortsätta att spela och sedan kanske kombinera det med ett assisterande coachuppdrag.

– Min tanke var självklart att fortsätta en längre period och göra en ”RT”. Men det förslaget kom aldrig upp (från Jämtlands sida).

Hade du något samtal med Jämtland efter säsongen?

– Inte så mycket. ”Pecka” och jag pratade lite löst, men det var mest om andra grejor.

Den mångårige landslagsguarden säger att han inte har något emot Adnan Chuk och att han inte stänger några dörrar i framtiden.

Kan det trots allt bli Jämtland Basket – någon gång?

– Man vet aldrig vad som händer.

Nästa del av intervjun med Thomas Massamba kommer under lördagen.

28 februari. Jämtland mot Luleå. En fullsatt ”Bruce Arena” på
1700 åskådare får se Älgarna” leverera en fantastisk insats. Laget vinner med 91-71 i en av de bästa matcher som Jämtland gjort mot Luleå.

Publicerat av

Hans Andersson