EXKLUSIVT: ”Så många som hackar på mig”

Thomas Massamba i en av fjolårets hemmamatcher. I förgrunden ser vi Justin Gordon.

Del 2 i Bloggens intervju med Thomas Massamba kommer bland annat att innehålla hur han ser på sitt nya jobb i Phoenix Brussel. Men också om varför många i svensk basket har så svårt att ge honom det beröm han förtjänar.

Beskedet att Massamba fortsätter sin karriär med ett nytt utlandsjobb kom överraskande. Vid 35 års ålder är det inte helt vanligt att bli erbjuden ett fint kontrakt av en så pass stor klubb som Phoenix Brussel.

Inte konstigt att Thomas Massamba är…

– … otroligt tacksam. Jag är glad, men det är man alltid när man får ett jobb. Det här är otroligt. Jag är 35 år och många anser att jag är avdankad. Men det här innebär att jag kommer att skriva baskethistoria i höst. Vad jag vet har ingen annan svensk spelare blivit utlandsproffs vid min ålder, förklarar han för ÖP och LT:s Basketblogg.

Kanske hade den gode Massamba fått ett ännu bättre kontrakt, i en ännu bättre liga om fjolårets säsong hade varit mer smärtfri.

Småskador och familjelivet med sina två barn Kingsley (2 år) och Brooklyn (1) gjorde att han var tvungen att stå över inledningen av säsongen.

När så SBL plötsligt avbröts i början av mars hade Thomas Massamba äntligen börjat att hitta rätt i fysik, tajming och spel. Det uppmärksammades på flera håll i basket-Europa.

Direkt när säsongen tog slut hörde fyra (!) klubbar av sig med erbjudanden.

Det visar vilken speciell status som den 120-faldige landslagsmannen har. Den statusen verkar konstigt nog vara högre utomlands än hemma i Sverige.

– Jag har alltid blivit nedtryckt i svensk basket. Det är så många som hackar på mig och säger att jag inte kan göra det och det. Folk har fått en bild av mig att jag är en kaxig person och för dyr, menar han.

Kan det bero på avundsjuka eller?

– Ja, det är Jantelagen. Men jag behöver inte bevisa något. Jag gör kanske inte 20 poäng per match, men jag är en traditionell PG, en ”floorleader”.

Thomas Massamba mot Luleås stjärnskott Pelle Larsson.

Thomas Massamba säger sedan:

– Jag är otroligt tacksam för att du (Bloggen) har lyft upp mig och pekat på mina styrkor.

”Otroligt tacksam” är också något han är för sitt nya jobb i Phoenix Brussel. En stor faktor bakom rekryteringen är headcoach Ian Hanavan. Den amerikansk-belgiske coachen har spelat mot Massamba under sin proffskarriär och har lärt sig att uppskatta svenskens förtjänster.

– Vi möttes bland annat när vi spelade på Cypern. Dessutom har vi båda representerat Nymburk (Tjeckien), även om det inte var samtidigt.

Phoenix Brussel är en storklubb, med ambition att förbättra sig från ett lite sämre fjolår.

Värvningen av Thomas Massamba är tänkt att få laget mer stabilt från bakplanen, men också att addera det starka försvarsspel som han är känd för.

En intressant poäng i kontraktet är att Massamba får frihet att då och då åka hem till Sverige för att träffa sina två barn.

– Mina barn kommer alltid först. Kingsley och Brooklyn kommer alltid att vara allt för mig och det här är ett beslut jag tar för mina barns skull. Brussel och Stockholm är nära varandra och kontraktet är anpassat så att jag kan åka hem ibland när vi har flera dagars ledigt från matcher. Jag vill vara nära mina barn så mycket som möjligt.

Innan vi rundar av intervjun berättar Thomas Massamba återigen hur högt han håller Torbjörn Gehrke. Utan honom hade det knappast blivit Jämtland i fjol.

Övergången till ”Älgarnas land” var dock inte alls så självklar som vissa vill tro. Det fanns en annan klubb med i bilden i slutet av november.

Storklubben Split från Kroatien (trea i ligan i fjol) ville också ha Thomas Massamba. Kontraktet var jättebra och svensken var ytterst nära att skriva på.

– Jag visste inte vad jag skulle göra, om jag skulle stanna i Jämtland eller gå till Split. Till sist frågade jag ”Tobbe”.

Svaret han fick från Jämtlands headcoach var kort och gott: ”Följ ditt hjärta”.

Det var exakt det som fick Thomas Massamba att komma till skott (!).

– Jag sa till ”Tobbe”: Då går jag på planet till Jämtland. Jag kommer, berättar han.

Thomas Massamba i en ny duell mot Pelle Larsson och Luleå.

Publicerat av

Hans Andersson