Vi gratulerar Doremus

48 år i dag, söndag. FOTO: JÄMTLAND BASKET/PER DANIELSSON

Han är Jämtland Baskets bästa spelare genom tiderna, men också den bästa i hela Basketligans historia.

Ingen kunde ta över och äga en match som den smått magiske amerikanen.

Ingen kunde på samma sätt spruta i tvåor och treor, krångla sig fram till avslut och avgöra. All stenhård bevakning till trots – han kom alltid loss.

Ingen spelare i SBL har haft en sådan stjärnstatus. Ingen spelare har haft samma typ av oerhörda talang och graden av matchvinnaregenskaper.

Poängkungen från Siena College som hade målrekordet för basket i Madison Square Garden i New York tills dess att en viss Michael Jordan övertog det.

Doremus Bennerman.

I dag (en dag efter USA:s nationaldag) fyller han 48 år.

Bloggen ställer sig in sig i den långa hyllningskören och hurrar för Födelsedagsbarnet.

Födelsedagen firas, tror vi, på hans ”nya” hemmaplan. Sverige och Frösön. Familjen brukar vanligtvis besöka och semestra i USA på sensommaren eller hösten, men i år blir det inget sånt.

Pandemin stoppar såna resor, liksom Bennermans nya jobb, andrecoach i Jämtland Baskets ligalag samt instruktör på Östersunds BG.

En av de som också har tagit plats i hyllningskören är Bo Wagenius. Han har varit med under hela Bennermans resa i Jämtland, från den där sommardagen 1995, då han för första gången landade på svensk mark.

Vi frågade Wagenius hur han ser på sin amerikanske vän som spelare.

– Jag rankar honom som den bästa i Basketligan sedan starten (1992). Han hade också sådana ledaregenskaper. Han var en coach på planen och såg alltid vad som han som spelare behövde göra för att laget skulle vinna en match, berättar Bo.

– När Doremus såg att han behövde göra poäng kunde han göra 30 poäng enbart i en halvlek. Om han förstod att han behövde stoppa motståndarnas bäste spelare, även om motståndaren var 15 cm längre, då gjorde han det istället.

Bo Wagenius har, som ni förstår, enormt höga tankar om den amerikanske basketlegendaren. Inte bara för att han satte ett oslagbart (?) poängrekord under sin tid i svensk basket. Hans otroliga 50-poängsmatcher för Jämtland Basket är på alla sätt magiska i sin briljans.

Wagenius tror till exempel att Bennerman har alla möjligheter att bli en fantastisk andrecoach bredvid Adnan Chuk.

– Som andrecoach är det hans uppgift att ta hand om och utveckla guardspelet. Det är en bit som blir allt viktigare i dagens basket. Givetvis kommer han att kunna använda sin egen erfarenhet från spel på högsta Europa-nivå. Doremus har en förmåga att se vad som behöver göras för att vända momentum i en match.

Ingemar Nord var en av Bennermans lagkompisar under tiden i Jämtland. Nord är numera headcoach i Jämtland U. Han vill också gratulera ”D” på ett mer officiellt sätt.

– Doremus är en av mina basketvänner som jag haft en lång vänskap med. Det börjar närma sig 25 år. Han är troligen en av de bästa som spelat i Ligan. Alltid på ett glatt humör och glimten i ögat, säger ”Ingo” och berättar att de två träffas två gånger i veckan och spelar basket.

– De senaste tio åren har vi träffats och spelat och snackat basket. Jag vill bara säga grattis till en av Jämtlands stora basketikoner, hälsar ”Ingo”.

Då så. Med de orden avslutar vi dagens hyllning till Doremus Bennerman. Må hans nya roll i Jämtland Basket bli minst lika framgångsrik som den roll han hade som spelare.

Publicerat av

Hans Andersson