RT Guinn i högintressant närbild

Jämtland Baskets lagkapten var huvudperson i söndagens studioprogram.

Bloggen har sett en ny studiosändning från Jämtland Basket och denna gång sent en söndagkväll.

Vi har inga siffror på hur många som såg programmet, men kan ändå konstatera en sak: programledarna Per Dahlström och Mikael Bernervall blir allt mer ”varm i kläderna” och det påverkar förstås kvaliteten på hela sändningen.

Söndagens studio kändes… avslappnad och hemtrevlig. Kanske berodde det också på att en viss RT Guinn var gäst. Jämtlands redan smått legendariske lagkapten var på ett toppenhumör och han tilläts prata fritt om många ämnen (skönt att ha programledare som låter sina gäster prata till punkt).

Försäsongsträning var ett av de ämnen som avhandlades mest. Men det pratades också om Jämtlands lagbygge, om hur RT ser på sina två nya coacher och även om de basketskolor han driver under sommaren.

Sommaren, ja. Den här perioden har varit extremt annorlunda för den Texasfödde scenskamerikanfnsom på grund av pandemin tvingats ta en låååååång paus från basket.

– Det blev mer än en månads totalvila. Det är en av de längsta uppehållen jag haft under min karriär. Det var skönt i början, men sedan har jag kommit igång med träningen på allvar. Jag har varit mycket i styrkerummet och jobbat efter ett schema, menade RT som har en mixad syn på försäsongen.

– Jag både älskar och hatar den. Det är lite knäppt, men så är det.

RT var ganska frispråkig hur ett basketlag kan ”se ut” när det återvänder från sin sommarledighet. En del är i väldigt bra form, andra inte.

– Man kan se vilka som har tränat bra under sommaren och vilka som inte har gjort det, förklarade han.

Som vi förstår tillhör RT Guinn avgjort den första kategorin. Vi pratar nämligen inte om vilken spelare som helst. Det här är ett äkta proffs, som är hundraprocentig i sin satsning och sina förberedelser och som sätter en ära i att vara vältränad.

RT är på alla sätt en fantastisk förebild för sin omgivning. En spelare som har vandrat runt bland toppklubbar i Europa (bland annat Eisbären Bremerhaven i Tyskland, Darussafaka i Turkiet, Limoges i Frankrike, Panathinaikos i Grekland och Maccabi Ashdod i Israel), som har samlat på sig ofantligt mycket erfarenhet och som i fjol dessutom blev uttagen i Sveriges Framtidslandslag.

RT Guin spelar fortfarande basket med en otrolig kvalitet och med sin spelstil och sin personlighet har han en förmåga att påverka på ett väldigt speciellt sätt.

Inte konstigt att hans sommarbasket-skolor i stort sett har varit och är fulltecknade. I Jämtland, Kalmar och Oskarshamn.

Anledningen att han arrangerar även i Småland är att han genom sin hustrus småländska bakgrund brukar tillbringa somrarna i Kalmar.

Målgruppen är ungdomar från 12 år och uppåt som verkligen brinner för basket. Som vill utvecklas.

RT fick också berätta hur han ser på de nya coacherna Adnan Chuk och Doremus Bennerman.

– Jag har pratat och pratar med båda. Doremus är med när vi kör lite matchspel här i Östersund. Det är bra att ha en tränare som varit här sedan tidigare. Jag har också hört många bra saker om vad han har gjort här som spelare. När det gäller Adnan gillar jag hans mentalitet och hans attityd till allt.

Anes Zekovic är en spelartyp som faller RT Guinn i smaken. FOTO: TT

Den kommande säsongen är inte lätt att förutse. Vare sig för spelare eller någon annan. RT kan inte sätta några mål eftersom allt fortfarande är så pass osäkert.

En av de nya spelarna i Jämtland är Anes Zekovic från Norrköping. En riktig kvalitetsspelare enligt RT Guinn.

– Jag gillar det sätt som Anes spelar basket. När vi har mött Norrköping är han en spelare som vi alltid har behövt hålla öga på honom. Han går hela tiden på offensiva returer, menade RT som innerligen hoppas att Tavrion Dawson kan återkomma till den form han var i innan den olyckliga skadan i premiären.

Samtidigt vet RT vilka utmaningar som väntar Dawson när han återvänder till högintensiv träning och tuffa matchsituationer.

– Spelare brukar bli förändrade efter en sån typ av skada. Jag tror att han kommer att ha det i bakhuvudet ett tag. Sedan, efter ett tag och när han är inne i rytmen och allt, tror jag att det släpper.

Mikael Bernervall var nyfiken på hur bra Tavrion Dawson är.

– Väldigt bra. Han är mångsidig och snabb. Kan hantera bollen på ett bra sätt. Han har en mjuk touch på bollen och är skicklig på att alltid komma till avslut från alla möjliga vinklar.

Tavrion Dawson.

Det pratades också om olika spelstilar. Där har Jämtlands lagkapten en massiv rutin. Han har varit om allt från A till Ö. Från ”run and Gun” till uppställd och långsam basket.

Den förstnämnda stilen var adelsmärket hos Borås i fjol. Men även delvis hos Jämtland.

– När jag spelade i Ukraina var jag med i ett lag som mestadels sprang och sköt, sa RT och berömde Borås för sitt framgångsrika spelsätt.

– Alla visste sina roller och alla kändes trygga med spelstilen och varandra. Man såg aldrig att de blev upprörda eller frustrerade på planen, menade RT.

Många ser nog RT Guinn som en framtida coach. Även han själv. Det är något han tänker på och så smått även har börjat planera för.

16 år som proffs och otroliga 25 år i organiserad basket har fyllt honom med allt han behöver för att ta nästa steg.

Alla som älskar Jämtland Basket hoppas att han innan tränarkarriären tar vid kommer att göra ytterligare minst två år i den blåvita ”älgdressen”.

Nummer 34 har växt ut till en av de största spelarna alla kategorier i Jämtland Basket. Ja, pratar vi storlek i rent bokstavsmässiga termer är RT Guinn redan nummer 1. Det är man om man mäter 208 cm och 120 kilo.

”Så mycket av RT som möjligt och så länge som möjligt”.

Det är väl en slogan som känns mitt i prick?

Publicerat av

Hans Andersson