Snart bär det iväg

Luxemburg nästa.

Om exakt tre veckor går flyget från utlandsterminalen på Arlanda.

Då börjar Torbjörn Gehrke resan på sitt nya liv som headcoach för Racing Luxemburg. Just nu pågår de sista förberedelserna hemma i huset i Stockholm. Packning, planering med mera.

Med sig på resan söderut kommer även sonen Oliver att vara. Agenten, han själv och Torbjörn är överens om att det bästa är att fortsätta rehabiliteringen i Racing Luxemburg. Utgångsläget är att träna upp sitt knä från september till november och sedan ta ett nytt beslut.

– Det finns flera öppningar. Antingen att fortsätta hos mig i Racing eller flytta till en klubb i Spanien. Hans agent vill gärna ha honom dit. Men flera ligaklubbar har också hört av sig. Det viktigaste är dock knäet och att Oliver inte känner någon press på sig att komma tillbaka snabbt, menar Torbjörn.

Luxemburg blir nästa adress både för Oliver och Torbjörn Gehrke.

Hans egen situation är desto mer klar. Ett ettårskontrakt är klart med Racing där fokus är att bygga enligt ett lag med inhemska spelare och ge dessa ansvar att bära laget.

– I Luxemburg får man ha tre importer, men det finns en gentlemanna-överenskommelse att endast använda två. Racing gick dock tidigt ut med att man bara skulle ha en import eftersom man vill utveckla sina egna spelare. Det är en signal som vi vill skicka ut, att ge våra egna killar mer ansvar.

I Racings fall blir då den ende importen extremt viktig för laget. Här har Torbjörn Gehrke valt en amerikansk 4-5:a, som även kan spela trea. Jordan Giles är namnet, en 201 cm lång power forward från ansedda Kansas State och utrustad med kraft i överflöd.

– Jordan påminner om Tavrion (Dawson). De är väldigt lika i spelstilen. Skillnaden är att Jordan är mycket starkare. Det är lite av Wayne Martin över honom. Han är brutalt stark.

I dagsläget kommer Gehrke att ha en trupp på elva spelare. Förutom Jordan Giles har han haft väldigt lite att göra med truppens utseende. Det har han överlåtit till Racings andrecoach och klubbledning.

– Jag kan inte något om deras spelare. Då är det bättre att klubben själv får bygga huvuddelen av laget. Det jag har gjort är att peka på några positioner där jag tycker vi bör förstärka, vilket vi också har gjort, säger Torbjörn Gehrke.

Den förre Jämtlandscoachen har dock påpekat att om han blir kvar även ett andra år, då vill han vara med och forma laget.

Gehrke kommer i sanning till en ny värld när han landar i sitt nya land, måndag 3 augusti. På alla fronter. Ta till exempel det här med spelarnas kontrakt.

Det finns inga sådana!

Jo, det är sant.

I Luxemburg nöjer man sig med verbala kontrakt. I stort sett alla spelare har en blygsam ersättning på mellan 3 och 5 000 kronor per månad.

Preston Purifoy är en av de utländska spelare som Jämtland värvat från Luxemburg. Purifoy spelade med Sparta där han hade fina 21,6 poäng och 7,9 returer på totalt 14 matcher.

Förutom Torbjörn och Oliver Gehrke kommer även en tredje före detta Jämtlandsprofil att verka i Luxemburg. John Dieckelman är ny headcoach för Musel Pikés.

Det lär väl bli en och en annan fikastund med John, eller hur?

– Haha! Säkert. Det är bara cirka 30 minuter mellan oss. Det ska bli mycket skönt och jätteroligt att ha någon att bolla tankar med. Jag skulle inte ha något emot att våra klubbar blir etta och tvåa nästa säsong, säger Torbjörn Gehrke med ett nytt skratt.

Publicerat av

Hans Andersson