Ingen Sheriff men en Kiriakiadis

Markos Kiriakidis under sin tid med Telges damligalag. FOTO: LT SÖDERTÄLJE

Det viskades om att Sheriff Drammeh var på ingång från Södertälje och skulle presenteras. Något som fick ännu mer tändvätska av den ”Sheriff-video” som publicerades på Jämtland Baskets sociala medier.

Det hade förstås varit något alldeles extra. Men det var fel.

Jämtland Baskets onsdagsstudio hade en helt annan nyhet.

En ny tredjecoach är klar bredvid Adnan Chuk och Doremus Bennerman.

Markos Kiriakidis, 42 år.

Okänd för den breda basketpubliken i Jämtland, men ett välkänt namn och ansikte i Stockholm och i Norrköping. Dessutom med en gedigen erfarenhet från Sveriges U20-landslag på damsidan.

– Jag är fantastiskt nöjd. Vi har gjort ett fynd. Markos blir ett grymt tillskott, utbrister Adnan Chuk.

Jämtlands headcoach känner Markos Kiriakidis sedan tiden i Norrköping Dolphins. Han vet vilken kunskap och vilken passion som präglar honom.

Chuk kallar honom för ett ”beprövat kort” med ett ”fantastiskt öga för tekniska detaljer”.

– Jag tror att speciellt alla våra yngre spelare kommer att kunna dra nytta av Markos kunskaper. Han hade till exempel Olle Stumer när han kom fram i Södertälje.

Det går inte att undgå den entusiasm som Adnan Chuk känner för hur Jämtland har lyckats forma en ny ledarsida i klubben.

– Vi bygger något som är mycket bra och unikt. Jag tror att det här är en fantastisk möjlighet för våra spelare. De är lyckligt lottade.

Markos Kiriakidis jobbade i totalt fem år i Södertälje. Främst med damligalaget, men också med klubbens division 1-lag, ungdomslag samt även med klubbens BG. FOTO: LT SÖDERTÄLJE

Jämtland Baskets nye tredjecoach verkar vara en sån där äkta basketmänniska som vuxit upp med sporten på rätt sätt. En person som har basketen i blodet och som inte varit rädd att ta uppdrag på alla nivåer.

Se bara på hans långa meritlista:

• Coachning i före detta Solna Vikings.

• Nio år i Blackeberg där han jobbade med herrar, damer och ungdomar.

• Fem år i Södertälje där fokus var som assisterande coach för Telges damligalag. Markos fanns också med i klubbens division 1-lag, på Basketgymnasiet samt var ungdomsansvarig.

• Två år som andrecoach för Norrköping Dolphins damligalag.

• Fyra år som vice förbundskapten för Sveriges U20-landslag på damsidan, med flera EM-slutspel, är ett annat uppdrag som Kiriakidis hunnit med.

Det är kanske inte konstigt att Markos Kiriakidis för två år sedan bromsade in och tog paus från all basket. Kanske blev det för mycket.

Nu har han haft sina batterier på uppladdning. Nu är han redo. Så när Adnan Chuk ringde och frågade om han var intresserad av att jobba i Jämtland Basket…

– … kändes det rätt. Det är ett kanontillfälle efter två års paus. Nu har jag fått nya tankar och distans till basketen, säger Kiriakidis.

Programledaren Per Dahlström frågade vad han mest ser fram emot i sitt nya jobb?

– Det ska bli härligt att få jobba med människor som matchar min passion och vara med folk (ledare och publik) som bryr sig om basket, menar han.

Trots en viss förvåning att det inte blev en Sheriff till Jämtland, kan vi inte vara ett dugg missnöjda. I Markos Kiriakidis har klubben värvat den överlägset mest meriterade tredjecoachen genom alla tider.

Nu har ”Älgarna” en ledarstab som på flera sätt saknar motstycke i klubbhistorien. Chuk, Bennerman och Kiriakidis är en trio som har förutsättningar att ta Jämtland Basket till en ny nivå.

Det är bara att instämma med det som Chuk säger: alla spelare i klubben, unga som äldre, är lyckligt lottade att ha tillgång till en sån enorm kunskapsbank.

Publicerat av

Hans Andersson