Behåll bloggen, Björnström!

Torbjörn Björnström under sin tid som coach. Så där lite lagomt bestämd. FOTO: VK

Basketbloggaren Torbjörn Björnström i Umeå (”Mr Basket”) flaggar för att ta en paus. Kanske för en tid. Kanske för gott.

Det vore väldigt trist och tycker vi, faktiskt helt onödigt. Svensk basket behöver alla ”språkrör” som finns och helst ännu fler.

Björnström är dessutom en ofantligt kunnig basketmänniska, med åratal av coachning på hög nivå och med en utbildningsbank som inger STOR respekt.

Det är också därför som han kan och vågar tycka till om ”kreti och pleti”. Har man insikt om ett ämne har man också ”rätt” att ha en åsikt om det samma.

Alla gillar dock inte det som Mr Basket skriver. Hans åsikter är ibland så vassa att basketfolket tänder till.

Det är just dessa kritikstormar som gjort att Torbjörn Björnström börjat fundera på att dra sig tillbaka. Han har helt enkelt blivit lite bränd av de på vissa håll ganska rejäla mothugg som han fått ta emot.

Både på hög och lägre nivå finns det tydligen en uppenbar irritation över att en äldre bloggare så långt bort (!) som i Umeå vågar ha åsikter om både landslag och förbund, men även om specifika klubblag.

– En del tycker väl att man är för gammal och att man inte förstår sig på basket, säger han. Jag har inte bestämt mig än om jag ska lägga av, men jag har tappat lite sugen av alla negativa grejor. Vissa har hört av sig och klagat och jag har även fått en utskällning av en högt uppsatt basketledare, menar Björnström.

Han erkänner att han är en man med många åsikter. Men så är det väl alltid med människor som vill mycket. Som har temperament. Som vill utveckling. Som bryr sig.

Det är därför som han åkte Europa runt på 80- och 90-talet och fortbildade sig. Frågan är om det finns någon annan svensk basketledare som gjort lika många utbildningstimmar på utländsk mark. Björnström har insupit goda råd från massor av världskända coacher som Ettore Mesina, Dan Nelson med flera.

– Jag har varit på så många clinics och utbildat mig otroligt mycket.

Vad var syftet med alla resor?

– Ja, men jag var ju coach. Jag ville lära mig.

Det finns ett flertal saker som Torbjörn Björnström skulle vilja ändra på i svensk basket och en av dem är synen på utbildning.

Förbundets ovilja att satsa på gedigna clinics får honom att gnissla tänder så att det hörs ända till Jämtland.

– På nära 25 år har Svenska Basketförbundet inte arrangerat en ordentlig utbildning. Finland däremot arrangerar högklassiga utbildningar varje sommar, säger Torbjörn och berättar att han följer finsk basket väldigt noga.

Mr basket.

Där ser han en uppfriskande attityd när det gäller att ta till vara på sina gamla stjärnspelare. De plockas in i förbundet och får betydelsefulla roller i landslaget.

Till exempel förre NBA-proffset Hannu Möttölä (Atlanta Hawks) som är assisterande förbundskapten på herrsidan.

Björnström önskar se samma sak hända i Sverige. Inte minst att en sån resurs som Jonte Karlsson lyfts tillbaka in i förbundet.

– Jag och Västerbottens Basketförbund har tidigare lanserat Jonte. Han borde passa för ett jobb i förbundet, menar Björnström som genom åren haft ett flertal erbjudanden om att lämna Umeå och sitt dåvarande damligajobb.

Klubbar som Visby, Malbas, Högsbo och Uppsala drog i honom, men han nobbade alla.

– Jag var kanske feg. Jag borde nog ha testat att flytta, men jag har alltid trivts så bra i Umeå, säger han.

”Feg” är nog inte ett ord som den här Bloggen skulle använda om Björnström. Snarare ”modig”.

Att ta ut svängarna och skriva som Mr Hoops gör kräver en tuff mentalitet. Det gör man inte om man följer ”det minsta motståndets lag”.

Det är exakt den här typen av bloggare som svensk basket behöver.

De som älskar basket och vill se utveckling.

De som dessutom kan basket i grunden. Både på ett nationellt och ett internationellt plan.

Har dessa bloggare till på köpet några år på nacken – så mycket bättre. Då kan man jämföra olika epoker, kan sätta in saker i ett sammanhang och dra slutsatser grundade på kunskap snarare än på känslor.

Torbjörn Björnström må ha en vass penna, men eftersom han backar upp sina åsikter med en imponerande kunskapsbank är det lättare att tugga i sig dem. Eller att åtminstone ha respekt för det han skriver.

Sedan behöver man förstås inte alltid tycka exakt som Björnström. Det räcker med att man erkänner hans rätt att skriva utifrån hans stora patos för sporten och hans vilja att se utveckling.

Att riva upp känslor är verkligen inget att bli irriterad över. Är det inte sånt som man får räkna med när man tränger in i bloggarnas subjektiva värld?

Vårt budskap denna kväll blir därför: behåll bloggen, Björnström! Du behövs! Din kunskap och dina åsikter gör skillnad!

Publicerat av

Hans Andersson