En symbolisk värvning

Felicia Boström under sin tid på division 1-skolan Evansville i Indiana. FOTO: UNIVERSITY OF EVANSVILLE

Lördagens besked var inte bara väldigt skönt. Det var också en viss symbolik i det.

Felicia Boström tackar alltså ja till ÖB. Hon lämnar Uppsala och Damligan för division 1. Hon flyttar 49 mil norrut, till en plats hon bara besökt två gånger förut.

Det gör man inte om det inte finns synnerligen starka skäl till det.

”Det var egentligen inte så svårt” säger hon själv till Bloggen och berättar att hon bara behövde lite tid på sig för att identifiera för- och nackdelar med flytten.

Tiden från i början av juni till i slutet av juli har därför mycket handlat om en tankeprocess där Felicia Boström har bollat med ett helt nytt scenario i sitt liv.

• Spel med ÖB i norrettan, under en av tidernas yngsta headcoach i svensk elitbasket, Alva Stark, blott 22 år.

• Studier på Mittuniversitetet, med inriktning på miljö.

• Bosatt i Norrland. I en vinterstad.

Det här är saker som är ganska omvälvande för en tjej som hela sitt liv bott i storstaden (Stockholm) och som nyligen spelat och studerat i USA.

Från det stora till det lilla. På alla sätt.

ÖB tackar och tar emot. Att kunna knyta till sig en spelare med flera års Damliga-rutin (AIK och Uppsala) och med meriter från Sveriges U-landslag är stort.

Det finns också viss symbolik i det. Äntligen börjar ÖB att lyckas med det man många gånger klarade av tidigare; att locka spelare från södra Sverige till Jämtland. Både från Damligan och andra division 1-klubbar .

”Nemo” Jeng från Norrköping var den första, Felicia Boström blir den andra.

Den gemensamma nämnaren kan nog vara Alva Stark. En före detta damligacoach och landslagstränare bör vara ett dragplåster.

Sportchefen Hans Vågström talar om att ÖB har gjort ett fynd i Boström. Så kan det vara.

Vid blott 21 års ålder har guarden det bästa framför sig. Hon har kvalitet nog för att bli en av norrettans bästa spelare redan i vinter. Hon är en skytt och verkar också gilla att ta bollen till korgen. Alltså en spelare som får saker och ting att hända.

Det syns vara en idealisk spelartyp bredvid Elena Popkey, som därmed får hjälp i sin kreativitet.

Om Felicia och Alva Stark hittar rätt i sina roller kan de säkert hjälpas åt att utveckla 21-åringen till att i förlängningen bli en högklassig damligaguard.

Hon själv gillar verkligen ÖB:s val av ny headcoach.

– Jag tror att det kan bli jättebra. Det är jättekul att Östersund vill ge en så ung coach chansen att leda laget, säger hon.

Publicerat av

Hans Andersson