Vi gratulerar Bill Gällman

En legendarisk före detta idrottsman och därefter en mycket uppskattad idrottsledare fyller jämnt. FOTO. STEFAN NOLERVIK

I går var det Torbjörn Gehrkes och Olle Stumers dag.

I dag tisdag är det dags att fira en annan person med stark koppling till Jämtland Basket.

Han fyller dessutom 70.

Bill Gällman.

Här talar vi om en av Bloggens stora fotbollsfavoriter från den allsvenska tiden i IFK Luleå och IFK Sundsvall – och sedan även från åren då Ope var som bäst och inte så långt från allsvensk uppflyttning.

På senare år har Bill tagit plats in i en annan sport.

I basket.

Med sin bakgrund som basketspelare i uppväxtens Luleå och Gammelstad, har steget inte varit långt att kliva in i ”Bruce Arena” och bli engagerad i Jämtland Basket.

Med ett stort kunnande och engagemang och med en alldeles speciell inlevelse har Bill blivit en synnerligen viktig del i ”Älgarnas” framgångshistoria.

Både som flerårig ledamot i styrelsen och på senare år som inofficiell rådgivare till den nya styrelsen.

Under en tid var han även aktiv i marknadsstaben, när Jämtland förstärkte sitt kansliarbete.

Hans ”roll” som mentor till främst Erik Westin ska inte underskattas. Det här var också något som Westin tog upp när han i somras lämnade över ordförandeklubban i Jämtland Basket (till Mikael Bernervall).

Westin lyfte fram Gällman som en ovärderlig hjälp och stöttepelare under sin tid som frontperson i styrelsen. Med sin stora kunskapsbank om hur man bäst driver en idrottsklubb och sin analytiska förmåga har hans åsikter och råd varit ytterst värdefulla när Jämtland tagit nya steg framåt.

Parallellt med alla uppdrag har dagens födelsedagsbarn i flera år också spelat en viktig roll i framväxten av stödföreningen BKV (Basketkorgens Vänner). Han är på många sätt en kraftkälla för båda klubbarna.

Oavsett roll eller uppgift gör Bill Gällman allting med en trygg hand och stora detaljkunskaper. Han är dessutom en sån där ledare som inte följer sitt lag och sin sport från TV-fåtöljen.

Han vill vara på plats och ta aktiv del i det som händer. Från ”ringside”. Inte bara på ligamatcherna utan även på många träningar.

Det är inte många som kan slå Bill (och hustrun Eija) på fingrarna när det gäller tid på läktaren de senaste åren.

Lojala och intresserade. Sympatiska och engagerade.

Bloggen gratulerar Bill Gällman på den stora dagen och hoppas att han (och Eija) snart får sin stora dröm uppfylld; SM-final för Jämtland Basket.

Bill Gällman i en av de tidigare styrelserna för Jämtland Basket.

Bill Gällman som föreläsare på en BKV-lunch. FOTO: EVA AXSTÅL

Vilka tider det var på 1970-talet med Ope.

En annan styrelsebild.

Publicerat av

Hans Andersson