En beprövad kraft

Norrköping-Luleå i SM-final våren 2018. Eugene Harris mot Adam Rönnqvist. Harris är den som Jämtland väljer som ny pointguard efter Thomas Massamba. FOTO: TT

Adnan Chuk vill inte chansa.

Dörför ger han nyckeln och förarstolen till Eugene Harris.

Ett säkert kort. En beprövad kraft.

Jämtland Baskets headcoach är oerhört nöjd att man har nått en lösning för att kontraktera den förre SM-guldhjälten från Norrköping Dolphins.

– Jag är exalterad och jätteglad att vi har hittat ett gemensamt språk. ”Geno” är rutinerad, han har en tävlingsinstinkt och är en lagspelare. Han gör vad som krävs för att vinna, förklarade han i Jämtlands studiosändning.

En egenskap som skiner igenom när Chuk pratar om sin nye pointguard är viljan att vinna. Den drivkraften har förstås alla spelare, men det finns nyanser även här.

Eugene Harris verkar vara den typ av ”vinnarskalle” som Adnan Chuk alltid söker till sina lag. En spelare som hatar att förlora och som därför har förmågan att pressa sig över gränser för det.

– Det är viktigt att få hit spelare som har vunnit förr. Nu har vi många vinnarskallar i laget.

Chuk lyfte fram en annan del i vem Eugene Harris är: smartheten.

– Hans styrka är huvudet. Det är en fantastisk lagspelare som kan läsa sv situationer och göra det som krävs. Det finns mycket basketkunskap i den hjärnan.

Eugene Harris passar verkligen in i det sätt som Adnan Chuk vill spela. Systematiskt, kontrollerat, osjälviskt och med en tydlig plan.

– Jag har ett ledarskap, gillar att tävla och att involvera andra, kommenterade Harris i direktsändningen.

Alla som hade hoppats på en ny och spektakulär pointguard a la Teyvon Myers är kanske besvikna över dagens nyhet. Med Harris kommer vi inte att få se några atletiska dunkar, inga rusningar och attacker i full fart, knappast heller några kraftfulla returer under offensiv korg.

Harris är kanske inte den som lockar marginalåskådare till ”Bruce Arena”. Han är heller inte den som skrämmer motståndarlagen. Jämtlands nye PG har en helt annan framtoning. Han är mer en tänkare, som gillar att göra sina lagkompisar bättre.

Vad som är bäst i det långa loppet får framtiden utvisa.

Jämtland Baskets nye pointguard (och ersättare till Thomas Massamba) gjorde ett väldigt trevligt intryck i webbsändningen. Pigg och alert. Vakna och snabba svar och med en energi som hördes och syntes.

Den energin lär behövas när man spelar för Adnan Chuk. Han är krävande och ställer höga krav. Harris strök under på det och berättade hur tuff Chuk är som coach och hur noga han är med detaljer.

– Allt med Adnan handlar om att vinna på rätt sätt, förklarade han.

34-åringen berättade också hur mycket han längtar efter att få spela inför Jämtlandspubliken.

– När vi mötte Jämtland under min tid i Norrköping var det alltid en sån tät och bra atmosfär. Ni har väldigt starka fans och det var svårt att vinna där.

Publicerat av

Hans Andersson