Coacherna är plötsligt hetast

Nord, Bennerman, Kiriakidis och Chuk.

Det normala är att lyfta fram och profilera spelarna. De som så att säga gör jobbet på basketgolvet.

I årets Jämtland Basket är det inte riktigt så. Det här kan faktiskt bli coachernas år.

Adnan Chuk med sin inledande succekarriär som coach i Norrköping, Sveriges och Bosniens landslag samt utlandsjobbet i Schweiz. En av de mest spännande unga coacher som kommit fram i Sverige i modern tid. Närmast fanatiskt hängiven till sitt yrke. Målinriktad som en fjärrstyrd robot, där viljan att lyckas och vinna överskuggar allt annat. Drivs av vissa specifika idéer som han aldrig tummar på. En stark ledare som bygger sina lag med likasinnade spelare, med en mental tuffhet som kan ”kasta berg i havet”.

Doremus Bennerman som hela Jämtland och övriga basket-Sverige är nyfiken på. Legendariske ”D” är taggad på att coacha på nytt och med tanke på hans bakgrund kan det gå hur bra som helst. Här finns oerhört mycket basket-IQ. Både de stora linjerna och de små detaljerna. ”D” är en tänkare och en observatör, som lägger märke till saker som få andra ser. Som ung spelare måste det vara rena himmelriket att få råd och tips från honom i spelets alla delar.

Namnet Markos Kiriakidis slog ned som en bomb när han presenterades av Jämtland. Bloggen trodde avgjort att det skulle bli en intern lösning. Att Chuk och ”Älgarna” har lyckats rekrytera en sån meriterad kraft är mycket imponerande. MK har i decennier samlat på sig kunnande från både klubb- och landslag. Dessutom verkar han som person vara annorlunda än Chuk och Bennerman, vilket kan vara exakt det som behövs för att skapa dynamik i gruppen.

På tisdag börjar det konkreta arbetet. Jämtland samlas till sin första träning, om än inofficiell. Anes Zekovic och Pierre Hampton ansluter lite senare, liksom de amerikanska spelarna.

Kanske får vi då också se några nya ansikten på golvet. Några unga svenska talanger som ska provträna med Jämtland.

Fantastiskt bra, säger Bloggen.

Precis det som behövs för framtiden. Unga talanger som vill något, som vill utvecklas och härdas.

Chuk berättar att han vill lyfta in upp till fyra externa spelare för framtiden. Till en början på provspel. Åldern kommer att vara mellan 16 och 19 år.

Komplettera detta med några spelare från Jämtland U och vi får en perfekt blandning av spelare som har viljan att nå ligan.

Den coach som får delansvar för dessa spelare är Ingemar Nord. Ännu en ledare värd att lyfta fram. Också här har vi en överlåten och av basket ”uppslukad” coach som har den där speciella talangen att fostra unga spelare. Både kunskapsmässigt och pedagogiskt.

En av de spelare som var aktuell för Jämtlands ligatrupp var Felix Tandberg Vall. Han väljer dock flytt till Jönköping (med sin flickvän) och spel med Wetterbygden. Kanske ger det honom den kick han behöver för att ta nästa steg.

Publicerat av

Hans Andersson