Vilken baskettorsdag

Hampus Ramstedt var huvudperson i den fantastiska torsdagen.

Just som vi trodde att Jämtland Basket hade bromsat in och skulle ta det lugnt i augusti, utan värvningar, händer plötsligt allting.

• Olle Stumer hoppar av, flyttar till Spanien och bryter därmed sitt kontrakt.

• Hålet fylls direkt och inte av vem som helst. Hampus Ramstedt, maffig SM-guldmedaljör från Södertälje (2019) kliver in i ”Bruce Arena” med sina 203 cm och är med redan på torsdagsträningen.

• Samtidigt dyker ett annat nytt ansikte upp. Viktor Stepanovski, en av Sveriges bästa 02:or kommer upp för tre dagars provträning.

• Självklart blir det en ny TV-studio för allt detta. I går. 19.00. Med Pär Dahlström och Mikael Bernervall och med väldigt intressanta samtal, intervjuer och annat smått och gott.

Mikael Bernervalls tidigare löfte om att ”nu är det värvningsstopp i en månad” höll alltså inte så värst länge.

Jämtland Baskets nye ordförande är dock ursäktad. På grund av Stumers avhopp blev det en lucka på en av de svenska forwardspositionerna och då måste man förstås agera.

”Älgarna” gjorde precis detta. Man skrev snabbt ned en lista på tänkbara ersättare och på mycket kort tid lyckades man få ett ja från han som stod överst på listan.

Hampus Ramstedt.

– Det är fantastiskt att det har kommit in en ersättare och det så snabbt, sa en mycket nöjd Mikael Bernervall i torsdagens webbstudio.

Minst lika glad var huvudpersonen själv, som gjorde ett väldigt fräscht och sympatiskt intryck när han intervjuades i TV-studion.

– Det känns overkligt att vara här, men jättebra, otroligt roligt. Jag tror att det här är vägen att gå för mig att utvecklas. När Adnan ringde kändes det som att det bara var att åka hit. Det har gått jättefort, men det känns som att det här är den bästa chansen för mig, menade Hampus.

Per Dahlström frågade om hans bakgrund och svaret var hur tydligt som helst. Hampus Ramstedt är en sån där spelare som har levt med basket i hela sitt liv.

– Hela min uppväxt har handlat om basket, berättade han.

Teknikträning under torsdagspasset.

Precis som storebror Adam har Hampus växt upp i Södertälje. Det är där han har fått sin basketfostran. Vem som har betytt mest för honom på vägen?

Faktiskt Jämtlands nye tredjecoach, Markos Kiriakidis.

Markos Kiriakidis, tvåa från höger, fick massor av beröm och fina ord av Hampus Ramstedt i TV-studion.

– Markos hade mig i fem år, från det att jag var 10 till dess att jag var 15 år. Det var han som lärde mig allt. Jag har verkligen honom att tacka för den spelare som jag är i dag. Han är världens snällaste person och tänker på alla. Markos är bara en allmänt bra person, sa Hampus med värme i rösten.

Kiriakidis säger så här om Hampus Ramstedt:

– Han är en av de unga svenska spelarna som är under stark utveckling och vi hoppas kunna bidra till att den tar fart ytterligare.

Jämtland Baskets senaste tillskott har alltså vunnit det finaste man kan vinna i svensk basket – SM-guld. Nu har han blivit cirka 18 månader äldre och tagit kliv i sin utveckling.

– De senaste åren har jag jobbat mycket på att bli starkare och att kunna stå emot grabbarna i Basketligan. Jag är lång, men ändå snabb och kan göra många saker.

Känslan att i höst få ta på sig ”Älgarnas” blåvita dress var inget som Hampus Ramstedt hade några problem att prata om. Tvärtom. Det här verkar vara en spelare som på alla sätt vill vara i Jämtland.

Pär Dahlströms fråga på vad han ser fram emot mest som Jämtlandsspelare var givet.

– Att få springa in på hemmamatcherna. Jag får rysningar när jag tänker på det. Som motståndare är det alltid kul att vara här. Jobbigt med publiken som skriker, men kul. Det här är också första gången jag är i Östersund och det inte snöar, sa Hampus och skrattade.

Hampus Ramstedt är inte lika lång och stor som sin storebror Adam, men 203 cm och runt 100 kilo är inget man viftar bort. 21-åringen kommer säkert att bli en mycket nyttig kraft för Adnan Chuk.

Hur är då Bloggens känsla i den här plötsliga rockaden?

Trist med Olle Stumer, men vill man inte vara i Jämtland Basket ska man inte vara det. Att så blixtsnabbt få in en ersättare och det i form av en av Sveriges största forwardstalanger känns väldigt bra. Ännu bättre i dag än när vi först fick veta det.

Ramstedt gjorde ett mycket bra intryck på träningen. Stor och stark, men snabb och följsam i rörelserna. Dessutom är han vänsterhänt vilket alltid är en fördel i man-man-spelet.

Hans insats i TV-studion förstärkte vårt intryck. Det här verkar vara en smart och vältalig kille, med hjärtat på rätt ställe – och med en stor tacksamhet att få vara i Jämtland Basket.

Dessutom är han på alla sätt ambitiös och överlåten till basket och till att bli bättre.

Värvningen av Hampus Ramstedt känns faktiskt som lite av bingo för Adnan Chuk och Jämtland.

Publicerat av

Hans Andersson