Rivstart för BKV-spelaren

Adam Rönnqvist var först ut.

BKV ger sig inte.

Jämtland Baskets stödförening har rivit igång ännu en satsning på den minst sagt populära ”BKV-spelaren”. Den tredje i rad.

På kort tid har klubben lyckats dra in nära 50 000 kronor.

Inte konstigt att Jämtland Baskets ordförande Mikael Bernervall i TV-studion i går uttryckte sin stora tacksamhet och beundran för det osjälviska arbete som BKV gör.

Bernervall antydde att sommarens sponsorarbete samt stödet från BKV kommer att avgöra vem klubben kommer att värva som den fjärde amerikanen.

I fjol lyckades BKV samla in hela 260 000 kronor för sin egen spelare. Alltså mer än en kvarts miljon. Summan var fördelad på 122 personer.

Då föll valet på populäre Jaan Puidet som BKV-spelaren.

Sedan tog Jaan Puidet över som det andra årets BKV-spelare.

Året innan var det Adam Rönnqvist som blev den utvalde. Den gången var det 84 personer som gensvarade. De drog tillsammans in 234 000 kronor.

Årets satsning riskerar att hamna under dessa båda siffror och orsaken är förstås den pandemi som lär ha påverkat de flestas ekonomier i basketfamiljen.

Sören Westin, ordförande för Basketkorgens Vänner, inser att klubbens stöd detta år är ännu mer värdefullt än år 1 och år 2. Orsaken är enkel.

– Som alla förstår har Jämtland Basket en svårare situation att hantera kommande säsong än tidigare. Detta av det enkla skälet att det är fler osäkra parametrar än tidigare. Vi inser att ju större klubbens ekonomi blir, desto lättare blir det att kunna ha en högkvalitativ ledar- och spelatrupp, menar Westin till Jämtlands hemsida.

Sören Westin vill också poängtera en sak:

– Emellanåt blir det missförstånd. Insamlingen betalar i-n-t-e spelarens lön utan förstärker spelarbudgeten.

Blir det spelaren i mitten som får årets ”titel”?Alltså Tavrion Dawson.

Bloggen har tidigare skrivit ganska mycket om denna satsning. Vi vet att den ingalunda är unik. Många idrottsklubbar får hjälp av sin publik för att klara av kortsiktiga nyförvärv eller svackor i ekonomin.

Vi ser dock inte ”BKV-spelaren” enbart ur en ekonomisk synvinkel. Satsningen har, tror vi, fler ben än så.

Idén är så pass finurlig att den också binder samman klubben på ett speciellt sätt. I BKV-spelarens natur finns en mekanism som bygger en samhörighetskänsla, en vi-känsla som är minst lika viktig som reella pengar.

Dessutom: i en sport som basket, som inte gynnas av stora TV-avtal som fotboll och ishockey, är även mindre summor viktiga. En kvarts miljon kronor kan faktiskt vara ganska avgörande för en klubb på SBL-nivå.

Faktum är att BKV-föreningens aktiviteter och livskraft nog påverkar Jämtland Basket i kanske större utsträckning än vad gemene man (och kvinna) tror.

En annan faktor som Bloggen gillar är att BKV-spelaren i all sin enkelhet blottlägger det stora basketintresse som finns i Jämtland.

”Älgarnas” publik bryr sig verkligen om sitt lag. Det visar sig inte enbart i alla fullsatta hemmamatcher utan även på andra sätt.

Det här var något som nyförvärvet Hampus Ramstedt tryckte på under TV-intervjun i går när han fick frågan om vad han mest ser framåt som Jämtlandsspelare.

– Att få springa in på hemmamatcherna. Jag får rysningar när jag tänker på det, sa Ramstedt när han berömde Jämtlandspubliken för sitt engagemang.

BKV-spelaren visar också att stödet inte enbart riktar sig till själva hemmamatcherna. Det går längre än så. Här finns support hela vägen. Från måndag till söndag. På träningar OCH i denna typ av satsningar.

Provspelaren Viktor Stepanovski nämnde det faktiskt nästan direkt när vi träffade honom innan torsdagens träning.

– Jag har hört att det är ett riktigt stort intresse för basket här i Jämtland, sa han och log.

Publicerat av

Hans Andersson