Oj, vilken insats av ÖB

Elena Popkey var en av banans bästa spelare.

Handen på hjärtat: hade någon egentligen trott på detta scenario? Eller ens något i närheten?

ÖB svarar alltså för en megaskräll i dagens träningsmatch mot Umeå (A3) och vinner med 72-68.

Ledning efter den andra perioden och även efter den tredje. Det var faktiskt Alva Starks lag som styrde matchen. Otroligt, men sant.

Umeå – som saknade amerikanska pointguarden James Thompson – var delvis ursäktat eftersom man kom från ett läger i fjällen. Trötta ben och trötta huvuden. Inget basketspel på ett tag och samträningen fanns förstås inte där.

Ändå bör man kanske kunna kräva lite mer av ett damligalag som siktar på SM-guld.

ÖB:s sportchef Hans Vågström vill dock inte jubla alltför mycket. Han vet att förutsättningarna spelade hemmalaget i händerna.

– Det var härligt att vinna. Tycker alla tjejer gjorde bra insatser med bra intentioner för framtiden även om det inte går att dra så stora växlar då A3 kommer från tre dagar med fysträning, säger han.

Alva Stark var självklart mycket glad över att få en sån pangstart som headcoach.

– Ja, det var väldigt roligt. Absolut. En nyttig match för tjejerna. Vi fick chans att springa igenom saker som vi tränat på och vi fick chansen att spela match igen efter ett långt avbrott, förklarade hon.

Vilken start för ”Nemo” Jeng och Alva Stark.

ÖB-coachen pekade på att hennes lag hade rätt energinivå från start. Att man spelade med tryck och hade tålamod framåt.

Felicia Boström och de övriga spelade igenom de offensiva systemen och fick bra avslut större delar av matchen.

– Vi har fortfarande en bra bit kvar både offensiv och defensivt, men med bara en veckas träning med full trupp så får det klart ett godkänt. Alla tjejer visade positiva sidor individuellt som vi kommer att fortsätta jobba på, sa en helnöjd Alva Stark.

ÖB hade dagen till ära fått förstärkning av två bekantingar – guarden Danielle Elvbo och insidetjejen Moa Lundqvist. De bidrog i hög grad med fart, poäng, returer och inte minst attityd.

I en perfekt värld skulle Alva Stark självklart vilja behålla dem i laget.

– Haha, ja självklart. Det vore något.

Det stannar dock bara vid en from förhoppning. Båda är nämligen snart på väg utomlands. Lundqvist till Nottingham Wildcats i England, Elvbo till en ännu icke officiell klubb.

Flytten utomlands dröjer dock tills i slutet av september/början av oktober. Därför kommer både Elvbo och Lundqvist att fortsätta träna med laget.

Enligt säker källa finns det till och med chans att Elvbo blir kvar så länge att hon hinner spela ytterligare några matcher innan flyttlasset går i oktober.

Hur som helst. Det här innebär i alla fall att ÖB får en fantastisk träningssparring i cirka en månad framåt. Det är värt mycket. Inte minst för de yngre tjejerna i laget.

Publicerat av

Hans Andersson