Vågad satsning? Nej, Jämtland är trygg

Dyra tränare och dyra spelare. Det är den bild vi har fått av årets Jämtland Basket. Klubbledningen är dock trygg med tanke på det massiva stöd man känner från omgivningen.

Jämtland Basket gasar på som aldrig förr.

Satsningen på årets spelartrupp och tränartrojka saknar motstycke i ”Älgarnas” historia.

Adnan Chuk lär knappast vara billig och uppställningen bredvid honom är den bredaste och mest namnkunniga någonsin. Det betyder att den även uppbär en icke obetydlig kostnadspost.

Doremus Bennermans lön betalas delvis av Wargentinskolan (Jämtlands Gymnasium), men Jämtland Basket har också en bit att ansvara för i hans lönekuvert.

Markos Kiriakidis – som också är en mycket spännande rekrytering – ska självfallet ha en skälig ersättning, även om han enligt uppgift kommer att ha ett civilt arbete vid sidan.

Jämtlands coach-kvartett i år, varav de tre till höger återfinns i A-laget. Ingemar Nord (Jämtland U), Doremus Bennerman, Markos Kiriakidis, Adnan Chuk.

Spelartruppen har förstås olika lönekategorier. Högst upp finns förmodligen sex spelare, alla med beprövad kvalitet: RT Guinn, Eugene Harris, Cyril Langevine, Tavrion Dawson, Pierre Hampton och Anes Zekovic.

Där under ligger nog tre spelare, som genom ålder och meriter ännu inte har nått högsta lönenivån: Zach Lewis, Daniel Johansson och Hampus Ramstedt.

Längst ned på stegen huserar de unga spelarna. John Pålsson, Adam Johansson och Viktor Stepanovski.

Totalt sett är Jämtlandslaget tillsammans med Borås och Luleå troligen det dyraste i årets SBL. Den givna frågan är då: hur vågar Jämtland Baskets klubbledning gasa så hårt i detta osäkra pandemiläge?

Borde man inte kopiera Luleå som smyger fram och satsar på svenska spelare i väntan på att allt blir normalt?

De svar som Bloggen fått fram via olika kanaler är detta:

Vad vi vet har ”Pecka” Johansson i-n-t-e vunnit på Lotto (!). Den ekonomiska uppbackningen till Jämtland Basket kommer från andra håll.

Nej. Klubbdirektör ”Pecka” Johansson har INTE vunnit fem miljoner på Lotto.

Snarare är det så att det ekonomiska stöd som Jämtland Basket fortsätter att få från samarbetspartners, BKV och privatpersoner är så pass massivt att klubbledningen vågar satsa.

Enligt Bloggens uppgifter finns det också en form av basketälskande finansgrupp som de senaste åren har backat upp Torbjörn Gehrke och nu Adnan Chuk med sina stora ekonomiska muskler.

Torbjörn Gehrke hade också förmånen att bli understödd av en mängd människor runt laget. BKV och privatpersoner satsade tid och resurser på Gehrke och hans lag.

Ja, denna grupp har inte bara ekonomiska resurser. Här finns också ett ofantligt stort basketkunnande, som gruppen faktiskt bistår Jämtlands klubbledning med.

Det här gör situationen synnerligen delikat. ”Pecka” Johansson, Mikael Bernervall och hans breda styrelse får alltså externt stöd både ekonomiskt och kunskapsmässigt.

Den bild som målas upp är densamma som Bloggen tidigare har berört i diverse sammanhang: Jämtland Basket står verkligen inte själv i sin kamp för att nå SM-final och spel i Europa: en mycket viktig medspelare är den stora basketfamiljen i länet.

Den basketfamilj som från 1970-talets inledande framgångsperiod (med allsvenskt spel) har vuxit sig allt starkare. I takt med den ”nya” arenans tillkomst och framgångarna på basketgolvet har intresset och engagemanget blivit allt större.

Det här skapar en dynamisk situation, med tusentals intresserade och i många fall aktiva supporters. Dessa eldar på och stödjer Jämtland Basket i en sån omfattning att de gör stor skillnad.

”Pecka” Johansson förklarar läget i dag och anledningen till att hans klubb vågar kraftsamla:

– De tidiga svar vi fick från våra samarbetspartners och de löpande tendenserna från företagsmarknaden gör att vi har kunnat bygga truppen steg för steg. Det finns fortfarande en hel del osäkerhet förstås, men den kalkyl vi jobbar utifrån bygger på att vi inte kan sälja lösa biljetter till matcherna innan nyår – men att vi klarar våra åtaganden gentemot alla årskortsinnehavare.

Nye ordföranden Mikael Bernervall bekräftar det som ”Pecka” Johansson säger:

– Hittills har vårt sponsorarbete gått bra. Sedan får vi se vad som händer i oktober, med publik och så. Det är svårt att kalkylera.

”Bernis” tar även upp en annan bärande bit i årets satsning och lagbygge.

– Tidigare har vi varit en EU-anpassad klubb. Vi har jobbat utifrån att ha ett lag med en hel del EU-spelare, som ofta räddat oss. I år har vi varit tvungen att ändra på det eftersom man bara får ha fyra importer. Vi har ersatt EU-spelarna med svenska killar, vilket har varit en tuff utmaning.

Jämtland Baskets ordförande är dock mycket nöjd med utfallet. Värvningar av högklassiga spelare som Pierre Hampton, Anes Zekovic, Daniel Johansson och Hampus Ramstedt visar att ”Älgarna” har lyckats.

– Mycket är också Adnans förtjänst, med de kontakter han har och med den kvalitet han har som coach, menar Mikael Bernervall.

Publicerat av

Hans Andersson