Dagens bomb: Charles Barton J:r

Sportens basketreporter Sanna Svanebo intervjuar Charles Barton efter torsdagens träning.

Ibland slår blixten ned.

Bildligt talat.

Klockan 15.39 i dag, torsdag, small det till i Bloggens mailbox. Ett mail från Jämtland Basket, med ”Pecka” Johansson som avsändare.

Rubriken löd: Charles Barton J:r vikarierar i Jämtland Basket.

En basketbomb av bästa märke.

En svensk landslagsman i sina bästa år rekryteras till Adnan Chuks lag.

Dessutom var Barton redan på plats i Jämtland när pressmeddelandet gick ut. En timme senare fanns han på träningsgolvet när Chuk drillade sitt lag på den ordinarie kvällsträningen.

Tala om blixtsnabba ryck.

Den förre Djurgårdsspelaren gjorde ett lovande intryck på träningen. Trots att han säkert lider av att inte ha haft ett lag att träna med under hela sommaren.

Charles Barton värvas in som en skadeersättare till Zach Lewis, som blir borta två, kanske tre veckor till. Tanken är att låta Lewis ta den tid på sig som ljumsken behöver för att bli stark och hel.

Under tiden hoppas Jämtland att den svenske landslagsmannen ska fylla tomrummet med sina spetskvaliteter.

På så sätt kan alla fyra inblandade bli vinnare.

Lewis behöver inte stressa i sin rehab.

Jämtland får den guard man behöver i starten av SBL-säsongen och slipper slita onödigt hårt på Eugene Harris.

Barton själv får en superchans att spela sig i form inför det nya utlandsäventyr han siktar på. Att köra själv hemma i Göteborg är ju inte precis den perfekta uppladdningen när ett utlandsjobb dyker upp.

Den stora och trogna Jämtlandspubliken kan förhoppningsvis andas ut.

Det syntes också tydligt hur mycket spelglädje som Barton hade när han sprang omkring på golvet i kväll. Måste kännas otroligt skönt att få spela fem-mot-fem igen.

Frågan är emellertid hur denna värvning blivit möjlig?

1. Har ”Pecka” Johansson trots allt vunnit några miljoner på Lotto (även om han själv förnekar det…?)

En Lottovinst, trots allt?

2. Har Jämtland Basket lyckats hitta några externa finansiärer? Något man ofta verkar göra i trängda lägen.

3. Eller är det precis som ”Pecka” säger, ”en kostnadsneutral” lösning? Alltså att kostnaden för Lewis tas av den idrottsskadeförsäkring som är alla elitklubbars livboj och att Jämtland därför kan överföra lönekostnaden på Charles Barton?

Oavsett hur klubben trixar till det är det en fantastisk lösning i detta småtuffa läge. Att lyckas övertyga en meriterad svensk landslagsman att ta en tillfällig plats under två-tre veckor är nog inte alltid så lätt.

Bloggen ser att en basketexpert i Västergötland tror att Barton INTE är tänkt som en kortsiktig värvning utan att han senare i höst kommer att byta plats med Eugene Harris.

Så långt vill vi inte spekulera.

Vi nöjer oss med att applådera, högt och länge för denna rockad. Charles Barton J:r är en klasspelare på alla sätt. En snabbfotad, välskolad guard, med fina händer och som kan spela försvar och attackera. Samt skjuta med hög procent.

En längre intervju med Charles Barton finns på våra sajter.

Publicerat av

Hans Andersson