”Retstickan” Jonte slår till igen

Adnan Chuk under upptaktsträffen.

Basketligans upptaktsträff (från en studio i Stockholm) avslutades med att legendariske basketprofilen Jonte Karlsson presenterade sitt tips på hur grundserien slutar.

Borås vinner och Jämtland blir bara femma.

– En del blir kanske irriterade av det eftersom Jämtland gör en storsatsning och en del tror att de ska kunna vinna SM-guld, menade Jonte som trots sin kritik ändå tror att Adnan Chuk i det långa loppet är rätt man för Jämtlandsjobbet.

”Men det kommer att ta lite tid att lyckas” var Karlssons sammanfattning. Att värva ihop ett nästan helt nytt lag är ingen garanti för omedelbar framgång, menade han.

Jonte vore inte Jonte om han inte passade på att ge Chuk och Jämtlandsledningen ytterligare en känga. Han sa att det är något som ”skaver” i klubben på den sportsliga fronten, som inte är rätt.

Nu ska vi veta att Jonte Karlsson är en man som gärna utdelar tuffa svingar. Som gärna tar för sig i debatten och som är lite av en retsticka. Han är (tack och lov) inte politiskt korrekt utan säger ofta spontana saker utanför boxen, som kan uppröra.

Det är på många sätt uppfriskande eftersom det skapar en debatt. Folk tvingas tänka till.

Som lokal journalist på plats kan jag dock inte alls känna igen mig uttrycket ”det är något som skaver i Jämtland”. Om vi får prata om den allmänna bilden i klubben (som jag nu förstår att Jonte inte menade).

Där är det precis tvärtom.

Jämtland Basket, skulle jag vilja påstå, mår fantastiskt bra. Eller så pass bra man kan må mitt i en pandemi.

Jämtland Baskets TV-studio håller högsta klass. Det är helt klart SM-guldnivå över satsningen och de inblandade.

Det jobbas febrilt på alla kanter. Med många människor i arbete. Den nya styrelsen är full av iver och glöd. Mikael Bernervall har tagit över efter Erik Westin och bär hans framgångsrika mantel på ett övertygande sätt.

Det succéartade arbetet runt TV- och sociala medier har varit en snackis i flera år och den har faktiskt bara ökat i styrka.

Storsatsningen på en webbstudio, med regelbundna sändningar, har blivit en formidabel fullträff. Studion och arbetet runt densamma är inte bara ambitiös, den har också en hög grad av proffsighet.

Nils Johansson, Pär Dahlström och det övriga i teamet har en entusiasm och arbetsglädje som saknar motstycke (Dahlström är något av årets fynd). Jämtland Basket når helt klart ut till folket på ett sätt som aldrig tidigare.

Just den här delen av en basketklubb, arbetet vid sidan av det sportsliga (att kommunicera med sin publik och vara relevant och modern), har på senare år blivit något av Jämtland Baskets adelsmärke.

En annan faktor som lyfter ”Älgarna” är BKV. Supporterklubbens engagerade och generösa bidrag är en STOR betydelsebärare för JB. Inte bara det ekonomiska stödet utan också allt engagemang, alla fysiska och psykiska ryggdunkningar.

BKV har vuxit till en konkret kraft. Sören Westin, Eva Axstål och de andra är faktiskt en viktig länk i Jämtlands framgångskedja.

Tänk bara på vad BKV-spelaren har dragit in hittills: cirka 740 000 kronor på tre år. Makalöst.

Apropå stöd. Den uppbackning som Mikael Bernervall och hans styrelse får från sina partners är faktiskt imponerande. Mitt i en pandemi vågar Jämtland göra en jättesatsning.

Gas istället för broms.

Det låter övermodigt, men de signaler som vi hör är att satsningen är genomtänkt och baserad på genuina stödpengar.

Allt detta sammantaget målar upp en bild av en förening som har ett hälsoläge som vittnar om välmående i allra högsta grad.

Jonte Karlssons analys av nuläget i Jämtland görs utifrån, från en plats där man kanske inte alltid är uppdaterad på detaljer och på gräsrotsarbetet. På det vardagliga slitet. Därför kan det bli lite svepande.

Jonte har dock rätt i avseende det sportsliga. ”Där är det något som skaver” just nu. Och det är också en faktor bakom torsdagens värvning av Charles Barton J:r.

Man behöver mer eldkraft från bakplanen.

Adnan Chuks förändring av spelet görs inte utan knöl och bök. Insatserna mot Köping visar verkligen att det fattas mycket.

Spelet, flytet och harmonin i prestationerna kommer säkerligen inte att infinna sig än på ett tag. Skadan på Zach Lewis stör och valet av Eugene Harris som PG kommer att hämma Jämtland ända fram till dess att det blir ett byte där.

Jonte Karlssons tips att Jämtland blir femma känns inte alls ologiskt. Just nu.

Borås och Luleå är hästlängder före. Framförallt har de en producerande bakplan, något man måste ha om man vill gå till SM-final.

Utanför basketgolvet kan vi dock säga att det mesta av vårens turbulens har lagt sig i ”Älgarnas land”. Folk verkar ha insett att Gehrke är ett passerat kapitel. Att det inte håller att hänga kvar i det förgångna.

Sex år som headcoach är en lång tid och förr eller senare måste det till ett byte.

Jämtlandspubliken har istället vänt sin nyfikenhet mot Adnan Chuk och hans nya satsning. Alla nyförvärv har skapat en hälsosam spänning.

Storsatsningen ä-r extremt intressant. Något man också ser på hur många supportrar som besökt lagets träningar under hösten.

Den nya tiden är här och det gäller att omfamna den snarare än att gå omkring och vara bitter och peka finger.

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *