Damligaklass över ÖB

Vilken hemmapremiär.

90-44 kan vara tidernas största seger i en hemmapremiär för ÖB (eller tidigare Jämtland Basket dam).

Siffrorna är nog så imponerande. Men bakom dessa finns ännu mer grannlåt.

Det här var en prestation av klar och tydlig damligaklass. Från guardspelet hos Elvbo, Popkey och Boström vidare över till hur forwards/centrar som Paulsson Glantz och Nemo Jeng agerade.

I den ovan beskrivna samlingen finns normalt även Stina Dahlin, men fjolårets kanske bästa spelare i norrettan hade en motor som hackade i går. Hon fick tidiga foulproblem och hittade aldrig rytmen.

Ändå vinner alltså Alva Starks lag med 46 poäng. Tala om att det finns kreativitet och klass i årets ÖB.

Uppkast, med ”Nemo” Jeng i centrum.

Skillnaden mot i fjol är gigantisk. Då lades det offensiva ansvaret nästan uteslutande på Dahlin i sina attacker och hos Sinit Tesfaslassie som med sin speed kunde öppna upp försvaren.

I år ”vimlar” det av vapen och ammunition i ÖB.

Danielle Elvbo är kanske hela seriens bästa spelare. Hon kombinerar speed med skytte. Attackspel med bästa möjliga fysik och hon har inte minst det där blixtsnabba förstasteget som skiljer agnarna från vetet. Hög damligaklass över henne.

Sedan har vi förstås också Elsa Paulsson Glantz, som stundtals var sensationellt bra. Trots att hon har en rejäl bit kvar innan hon har hittat tempo, tajming och kondition.

Alva Stark var nästan lyrisk över den 25-åriga forwardens insats. ”En fantastisk match” sa hon och Bloggen håller med. Paulsson Glantz har en spelstil och egenskaper som få andra och när hon är på humör finns det ingen forward i serien som kan mäta sig med henne.

Hon representerar den moderna typen av forwards som är mobila och som med lätthet kan kliva ut och skjuta treor. 3/5 på den fronten i går.

Ja, vi skulle vilja gå så långt som att beskriva Elsa som A-landslagsmässig när hon är fullt återställd. Elsa har längden, det tekniska bitarna i dribbling, passning och skott samt en mentalitet som är av yppersta märke. Hon spelar basket utan att fundera. Det är okomplicerat och enkelt och med ett rörelsemönster som är precis lika fundamentalt snyggt som de övriga tekniska delarna.

Ren och skär klass. Elsa Paulsson Glantz är dessutom en ledare som ställer krav på sig själv och laget. En vinnartyp som betyder lika mycket i omklädningsrummet som på basketgolvet.

”Nemo” Jeng är en annan ÖB-spelare som har damligakvalitet. Det var länge sedan laget förfogade över en spelartyp som är så stark, så aggressiv med bollen och så okonstlad i duellspelet.

Hennes attacker på korgen mot Blackeberg var en fröjd att skåda. Hon tog tag i bollen, var direkt fokuserad på att avsluta och fullföljde sina anfall med bestämdhet. Oavsett om det stod någon motståndare i vägen.

Sånt kallas att använda sin fysik. Utan att tveka. 19+11 är lysande siffror.

Elena Popkey hade 9+9 samt även 9 assists. Norrettans bästa spelare 2018/19 är tillbaka och hon är precis lika bra som för två år sedan. Energisk som få (det är väl bara Elvbo som kan konkurrera på den fronten) och med en bollkontroll och spelglädje av högsta damligaklass.

Felicia Boström får vi heller inte glömma. Hon äger kvaliteter som passar perfekt i detta ÖB. Med sina fina händer och vakna blick är hon en idealisk spelare längst bak. Hänger man inte med i svängarna har hon kastat i 20 poäng. En naturlig målgörare.

Felicia Boström, så nyttig med sina många fina egenskaper.

Spelglädje, ja. Var det något som präglade gårdagens ÖB var det just det. Spelglädje.

”Nemo” Jeng beskrev det som ”energi” och det är ungefär det samma. Är man väldigt glad över att få spela kommer energin automatiskt.

Dagens ÖB har en positiv utstrålning som går rakt genom hela laget. En form av ”feel-good-factor” som smittar av sig.

Delar av Jämtland Baskets herrlag styrde sekreteriatet under matchen. I basket hjälps man åt. Herrarna hjälper damerna och vice versa.

Det måste vara en dröm för en coach att leda denna årgång av ÖB. Då ska vi veta att Alva Stark dessutom väntar in Jennie Alfredsson och Frida Joelsson från sina skador.

– Ja, det är svårt att ge alla spelare den speltid de förtjänar. Det är därför vi vill ha så bra träningar som möjligt, där de får visa att de ska spela, menar Stark.

ÖB-coachen var faktiskt överraskad av helhetsintrycket. Så här bra trodde hon inte att hennes lag skulle spela redan 17 oktober.

– Det var jätteroligt. Vi har många spelare som kan skapa för sig själv och för andra, förklarade hon.

Publicerat av

Hans Andersson